Beütött a légkondi-krach itthon: idén nyárra lemondhat a hűsölésről, aki későn lépett

Pénzcentrum   
  Megosztom
Beütött a légkondi-krach itthon: idén nyárra lemondhat a hűsölésről, aki későn lépett

Komoly drágulás zajlott le az elmúlt időszakban a klímaberendezések piacán is: a szakértők szerint ma 15-25 százalékkal kerülhet többe egy-egy készülék, mint egy évvel korábban - és a munkadíjak is hasonló mértékben növekednek. Mint kiderült helyfüggő, mennyit kell várni egy-egy szakira, hogy beszerelje a klímánkat, nagyvárosokban akár egy-két hónapos is lehet a várólista. Így könnyen előfordulhat, hogy aki későn kapott észbe, annak már csak nyár végére lehet klímája.

Az utóbbi időszakban tapasztalható gazdasági hatások – az ellátási láncok felborulása a pandémia alatt, egyes alapanyagok beszerzési nehézsége, illetve hiánya – jellemzően áremelkedést hoztak a légkondicionáló készülékek piacán is

- mondta a Pénzcentrumnak Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezetője. Mint fogalmazott, náluk az előző gazdasági évhez képest (2022. ápr. 1. előtt) a HUF-EUR árfolyamváltozástól függetlenül a lakossági split klímák árai mintegy 15 százalékkal emelkedtek, ami átlagosnak mondható a piacon, hiszen a többi klímagyártó szintén hasonló mértékű emeléseket volt kénytelen végrehajtani.

A forint-euró árfolyamának változása további áremeléseket hozott, hiszen a forint volatilitása 2022. első félévében 10 százalék feletti volt, jelenleg pedig a történelmi mélypont körül van az árfolyam

- jegyezte meg a szakember. Kérdésünkre válaszolva közölte, a Daikin tapasztalatai alapján az alkatrész utánpótlás folyamatos, a legtöbb szükséges alkatrész rendelkezésre áll, esetenként meghosszabbodik az átfutási idő, lassabb a szállítás. A vállalat ezért a szervizpartnerei részére a legkeresettebb alkatrészekből a készlet növelését javasolta.

A drágulás ellenére megindult a roham

Komoly, 15-25 százalékos áremelkedésről számolt be Váradi György, a Columbus Klíma Cégcsoport vezetője is - a vállalat a Fisher és Fujitsu klímaberendezések kizárólagos magyarországi forgalmazója. Mint kiemelte: a drágulás egyik oka az infláció, a másik a kereslet jelentős növekedése.

Utóbbiban nagy szerepet játszott a háborús helyzet, ugyanis egyre többen szeretnék csökkenteni gázfüggőségüket, a klímaberendezések pedig jó megoldást jelentenek erre, mivel rendkívül hatékonyan lehet velük fűteni. Több típussal akár -15-20 °C-os külső hőmérsékletig is. Az egész ingatlant hűteni-fűteni képes nagyobb készülékek, a hőszivattyúk iránt is megnőtt a kereslet és szerencsére egyre többször tapasztaljuk, hogy napelem kombinálásával működtetik ezeket. A hálózatba való visszatáplálás miatt a fűtés akár nulla szaldós (kvázi ingyenes) is lehet

- számolt be Váradi György, aki szerint az idei évben a szokottnál nagyobb a kereslet a nyarat megelőző hónapokban, annak ellenére, hogy hazánkba még nem tört be a meleg időjárás. Ennek a gázfüggőség csökkentésén kívül szerinte az lehet az oka, hogy a köztudatban már elterjedt, hogy a nyári forróságban sokkal többet kell várni a klímák telepítésére, mert a csúcsidőszakban is csak annyi a telepítő, mint máskor. Emellett az is egyre inkább beépül a köztudatba, hogy a klímákkal olcsóbb fűteni, mint a hagyományos megoldásokkal.

Az importőrök a berendezéseket 5-7 hónappal előre rendelik meg a gyártóktól, amelyek a szinte minden esetben Ázsiában működnek. A háború ezektől az országoktól távol van, a koronavírus jelentősebb hatást gyakorolt az ellátási láncokra és a beszállításra. A chiphiány is komolyan érinti a vezérlő panelek miatt ezeket a berendezéseket

- jelentette ki a szakember, aki szerint a cégcsoport a jelentős eladott darabszám növekedés mellett is ki tudja szolgálni forgalmazó partnereit.

Folyamatosan vannak komoly csúszások, de ezeket nagymértékben már a tervezéskor bekalkuláljuk, így lényegében folyamatos az ellátás. Egy-egy termék időszakosan persze elfogy, tudtunkkal ez a helyzet a többi nagykereskedéssel is. Mi úgy érezzük, hogy jól állunk, június-júliusra nem számolunk klíma hiánnyal!

Mint kérdésünkre kifejtette: az alkatrész-utánpótlás az iparágon belül stabil és folyamatos. A legnépszerűbb készülékek esetén kialakulhat ideiglenes hiány, de a cégek már jól ismerik a piacot és igyekeznek előrendeléssel felkészülni a forró nyári napokra, amelyek az év legsűrűbb időszakát jelentik.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

légkondicionáló

klíma

klímaberendezés