Tömegesen pusztulnak a halak a Balatonban: ez okozza a vesztüket

HelloVidék   
  Megosztom
Tömegesen pusztulnak a halak a Balatonban: ez okozza  a vesztüket

Az utóbbi években egyre többször került fókuszba a balatoni pontyelhullások témája. Szerkesztőségünknek is jelezték a Balaton-parti településeken élők, hogy megfigyeléseik szerint az IBCC-verseny után jelennek meg a termetes méretű pontyhullák.

A horgászok egy része ezért úgy gondolja, hogy a verseny alatt használt csalik, etetőanyagok beltartalma, majd a betárolt és visszaengedett halak miatt jelentkezik az elhullás, írja a sonline.hu.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai összevetették a korábbi évek haltetemeinek mennyiségét 2016-tól kezdődően, s honlapjukon nyilvánosságra is hozták. Tapasztalataik szerint a tavaszi pontyelhullások 2017-től kezdve emelkedtek meg a szokásosnál nagyobb mértékűre. A NBBH 2013-tól, a IBCC 2015-től tart nagyszabású versenyeket a tavon.

2016-ban az elhullás jelentős része a nyári időszakra esett, az őszi versenyek után nem tapasztaltunk megnövekedett pontyelhullást

- összegzett Szári Zsolt vezérigazgató. – A tavaszi pontyelhullás arányaiban nagyobb volt, mint a megelőző években. Ha az etetőanyag okozná a tavaszi elhullást, a jelenségnek ősszel is mutatkozni kellene.

Felmérések szerint a szabadidős horgászat során a Balatonba évente bejuttatott etetőanyag mennyisége 2039 tonnára becsülhető. Ezzel szemben az évi 2 verseny során tóba került 48 tonna csalétek csupán töredéke a szabadidős horgászat által beszórt mennyiségnek. Ha a bojli okozná a problémát, más halaknak is jelentősen pusztulniuk kellene, hiszen egyéb fajok is fogyasztanak belőle, vonta le a következtetést Szári Zsolt.

Elsősorban a nagyobb méretű egyedek hullanak el, mert ezek ellenálló-képessége kisebb. Egyes megfigyelések inkább a tó vízhőmérsékletével hozzák összefüggésbe a jelenséget, ez alapján 14–22 fok között jelentkezik a probléma. Mivel a vírus emberre nem veszélyes, abszolút fajspecifikus, így a fertőzött pontyok kifogásukat követően fogyaszthatóak. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szerint a tógazdaságai jelenleg mentesek a betegségtől, de a természetes vizekbe különféle úton-módon bekerülhet a kórokozó.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

ponty

pontyödéma

betegség

halpusztulás