Durva nyár elé nézünk, júliusban jön az újabb emelés: ki bírja ezt mind kifizetni?

Világgazdaság   
  Megosztom
Durva nyár elé nézünk, júliusban jön az újabb emelés: ki bírja ezt mind kifizetni?

Júliusban jön az újabb emelés, pedig már eddig is sokat hozott a konyhára ez a jövedéki adó. Nemcsak a dohánytermékek és a szeszes italok után fizetendő teher ugrik meg, hanem változik az áram, a fűtőolaj, a PB-gáz, a szén, valamint az LPG jövedéki adója is.

A kormány mintegy 100 milliárd forint bevételt vár a jövedéki adó, a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó és a népegészségügyi termékadó megemeléséből. A július 1-jei változások előtt a jövedéki adóra szűkítve a kört, jól látható, hogy ez az adónem eddig is meghatározó volt, ezen a címen tavaly 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett a NAV-nak az egy évvel korábbi 1196 milliárd után- írta a Világgazdaság.

Július 1-jétől nő a jövedéki termékek után fizetendő adó mértéke, az átfogó emelés alól lényegében csak a benzin és a gázolaj kivétel.

Így a vonatkozó kormányrendelet alapján

  • nemcsak a dohánytermékek és a szeszes italok után fizetendő teher ugrik meg,
  • hanem változik az áram, a fűtőolaj, a PB-gáz, a szén,
  • valamint az LPG jövedéki adója is.

Ahogy azt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a Vg-nek ismertette: a kormány összesen százmilliárd forint bevételt vár a jövedéki adó, a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó és a népegészségügyi termékadó megemeléséből.

Például a cigaretta esetében júliustól decemberig a jövedéki adó mértéke 27 800 forint lesz ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 23,5 százaléka lesz, de legalább 40 800 forint ezer darabonként. Jövő januártól jön az újabb emelés: 29 500 forint/ezer darab lesz a mérvadó befizetendő összeg, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, minimum 41 800 forint/ezer darab. A sör esetében, ha kisüzemi főzdéről van szó, a jövedéki adó 900 forint/hektoliter/tényleges alkoholfok, a nagyüzemi gyártásnál viszont ugyanebbe a képletbe ennek a duplájával, 1800-zal kell júliustól számolnunk.

Jövedéki adóból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tavaly 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett az egy évvel korábbi 1196 milliárd után. Viszonyításképpen: az előirányzat 1248,6 milliárd forint volt

– derült ki a NAV évkönyvéből.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

cigaretta

szeszesital

drágulás