Végre megvalósult az álom: két évtized után megépült a hiánypótló kerékpárút

HelloVidék   
  Megosztom
Végre megvalósult az álom: két évtized után megépült a hiánypótló kerékpárút

A Pest megyei Nyársapáton ünnepélyesen átadták a Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös összekötő kerékpárutat – derült ki a nagykőrösi önkormányzat közleményéből. A Reaszfalt Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által kivitelezett projektben a 441-es főút mentén 11,053 kilométer hosszúságú kerékpárút jött létre Cegléd és Nagykőrös között, érintve Nyársapát települést is.

A beruházást többek közt az indokolta, hogy Cegléd és Nagykőrös között nagyszámban ingáznak az emberek a munkahelyük vagy egyéb szolgáltatások miatt. A fejlesztés a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül 100 százalékos uniós támogatással, 1,153 milliárd forintból valósult meg, írja a magyarepitok.hu.

Egy vasútvonalat és két csatornát is keresztez

A kerékpáros nyomvonal 2×1 haladósávos kerékpárútból, továbbá Cegléd belterületén elválasztott gyalog- és kerékpárútból áll. A kerékpárút keresztezi a Cegléd-Szeged vasútvonalat, a Gógány-ér csatornát, valamint a Gerje csatornát is.

Kellett hozzá a települések együttműködése is

Az átadó ünnepségen Dr. Czira Szabolcs, a gesztor település, Nagykőrös polgármestere felelevenítette:

2007-ben Nagykőrös kezdeményezte, hogy Kecskemét, Nagykőrös, Nyársapát és Cegléd legyen összekötve kerékpárúttal. Ennek eredményeként szinte napra pontosan 12 éve került átadásra a Nagykőrös-Kecskemét kerékpárút

- emlékeztetett.

Hozzátette, a közlekedésbiztonság javítása és a térség turisztikai felfedezése mellett az egészségmegőrzés szempontjából is fontos a projekt. Kifejtette, a beruházáshoz kellett a ceglédi és a nyársapáti önkormányzat és a települések polgármestereinek együttműködése is.

Földi László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, két évtizedes álom vált valóra a korábban sokak által megígért Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös kerékpárút átadásával. „Jómagam az elmúlt három ciklus során többször is szót emeltem a parlament plenáris ülésein a fejlesztés érdekében, de a siker közös, amelyben Nagykőrös városa, mint a beruházás gesztora oroszlánrészt vállalt” – fejtette ki a képviselő.

Végre lekerült a szomorú tábla a nyársapáti nyárfáról

Kis Miklós, Nyársapát polgármestere felhívta rá a figyelmet, hogy Nyársapát belterületén is kiépült a kerékpárút, így a kistelepülésre is betérhetnek a kerekezők. Dr. Csáky András, Cegléd polgármestere beszédében emlékeztetett,

a 441-es főúton a nyársapáti leágazásnál egy nyárfán korábban volt egy tábla, amire föl volt jegyezve, hogy hány halálos áldozata, hány súlyos sérültje volt az itteni biciklis közlekedési baleseteknek. Ez a tábla végre lekerült!

- hangsúlyozta örömmel, majd külön köszönetet mondott a kivitelezőknek, miután kiváló minőségben valósították meg a kerékpárutat.

Az átadóünnepség napján Nagykőrösön családi napot szerveztek: a résztvevők Katus Attila személyi edző, életmód-tanácsadó, a sportaerobik világ- és Európa-bajnok klasszisa vezetésével melegítettek be, hogy aztán kerékpárral érkezzenek meg a Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös összekötő kerékpárút ünnepségére Nyársapátra.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerékpárút

útépítés

fejlesztés

cegléd

nagykőrös