Ennyire hiányzik a csapadék: teljesen kiszáradt az alföldi tó medre

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyire hiányzik a csapadék: teljesen kiszáradt az alföldi tó medre

A csapadékhiány következtében idén a szokásosnál jóval korábban kiszáradt a Körös-Maros Nemzeti Parkban található kardoskúti Fehér-tó. A kifehéredett medret mostanra zöld szőnyegként borítja be a magyar sóballa. A Fehér-tó rendszerint csak a nyár közepén, vagy második felében szokott kiszáradni. Idén azonban télen is alig volt csapadék, s tavasszal is csak kisebb esők jöttek, így érdemi vízborítások sehol sem alakultak ki.

A tó nyugati medrét mostanra szinte összefüggő, zöld szőnyegként borítja be a magyar sóballa. Ez az endemikus (bennszülött) növény csak a Kárpát-medencében, azon belül is elsősorban Magyarországon található meg. Főként a szikes tavakon fordul elő, a szélsőségesen sós és lúgos élőhelyhez alkalmazkodott. Pozsgás, húsos szára és vékony, tömzsi levelei elősegítik a vízraktározást és csökkentik a párolgást, írja oldalán a Körös-Maros Nemzeti Park.

Fotó: Palcsek István Szilárd/KMNP
Fotó: Palcsek István Szilárd/KMNP

A másik közeli szikes tónál, az orosházi Kis-Sóstónál magyar sóballa alig van, de más, szintén sótűrő növények szépen növekednek. Az északi mederben a hegyes bajuszpázsit, a déli mederrészben és a közeli Macelka-nádasban pedig a védett sziki ballagófű hajtásai foglalnak el egyre nagyobb területet.

Fotó: Palcsek István Szilárd/KMNP
Fotó: Palcsek István Szilárd/KMNP

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

körös-maros nemzeti park

szikes talaj

csapadékhiány

sóballa