Veszélyben a magyar meggy? Itt még fillérekért juthatsz hozzá a befőzéshez

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Veszélyben a magyar meggy? Itt még fillérekért juthatsz hozzá a befőzéshez

Az idei meggyszezon sem indult zökkenőmentesen. A nagyobb fagykárok idén ugyan elkerülték a meggytermesztő körzeteket, de mérsékeltebb április éjszakai lehűlések azért okoztak némi bizonytalanságot a várható termésben. Ennél viszont sokkal nagyobb gondot jelentett most a tartós szárazság, és bizony több termesztői területen is minőségi problémák adódtak a gyümölccsel, vagyis nem nőtt elég nagyra a meggy. Termelőket kérdeztünk az idei meggytermésről, és mutatjuk azt is, hol mennyiért juthatunk hozzá az országos szedd magad akciók keretében a népszerű befőtt-alapanyaghoz.

Az elmúlt években a hazai meggytermesztőknek is számos nehézséggel kellett szembenézniük. A gyümölcsültetvényeket most már egyre gyakrabban sújtó tavaszi fagykárok miatt tavaly és azelőtt mindössze 60 ezer tonna körül alakult a hazai meggytermés, annak ellenére, hogy a gyümölcsben lévő terméspotenciál 80 ezer tonna körüli.

A tavalyi év a kora tavaszi fagyok mellett rendkívül aszályos is volt. Idén a terméskötődés – az Érdi bőtermő fajtát kivéve – jónak bizonyult, olyannyira, hogy a kötődött gyümölcs-darabszám alapján akár 20-30%-kal is jobb termés lehetne, mint a tavalyi 60 ezer tonna volt, de például Északkelet-Magyarországon a csapadékhiány sújtotta a termelőket, és bár a mennyiséget le tudják szedni idén is, de a minőségben hatalmas lemaradás mutatkozik az országnak ezen a területén, mivel asz aszály miatt nagyon apró lesz a termés, nem tudott megfelelően megnőni a gyümölcs.

A termelői árelvárások a kilónként 90 eurócentnek megfelelő forint körül mozognak, minimumként pedig az elmúlt két-három év mintegy 200 forintos átlagárát - ami a belföldi feldolgozóknak beszállított első osztályú meggyre volt jellemző - plusz a 40-50 százalékos költségemelkedés megfizetését remélik, vagyis legalább 280-300 forintos kilónkénti árban bíznak. A feldolgozói induló árakról egyelőre annyit lehet tudni, hogy valamivel ez alatt vannak, de azért nincsenek messze a két fél elképzelései. Hogy az induló áraktól a szezonban felfelé vagy lefelé lesz elmozdulás, az annak függvénye, hogy sok vagy kevés terem a 18 milliméteresnél nagyobb meggyből, és mennyire torlódnak össze a leszüretelt mennyiségek

- tájékoztatta Apáti Ferenc, a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet - elnöke az Agrárszektort.

Apáti Ferenc beszélt arról is, hogy 2017-ig a 20-24 ezer tonnás exportból 12 ezer tonna Németországba ment, a magyar meggykivitel azóta feleződött, és már a németekhez is csak körülbelül hétezer tonna kerül. A szakember szerint azért vesztettünk el ennyit az exportpiacunkból, mert 2018-2020 között a sok júniusi csapadék miatt minőségi problémák voltak a meggyel, laza volt a húsa, felrepedt, rossz volt a feldolgozhatósága. Kiemelte, ilyenkor az exportőr sem mer szállítani, mert fél, hogy az áru „kifolyik a ládából”, mire Németországba ér, és a német konzervgyárak sem nagyon mernek venni. A német piac egyébként a FruitVeB elnöke szerint visszaszerezhető, mert habár próbálkoznak a lengyel meggyel, de semmi nem alkalmasabb konzervipari célra, mint a magyar gyümölcs, ugyanis az az állaga miatt sokkal jobban feldolgozható, mint az alapesetben puhább lengyel.

A tartós szárazság miatt van gond a meggy méretével

A tartós szárazság miatt azonban a gyümölcsméretek egyelőre jelentősen elmaradnak az ilyenkor szokásostól. Amennyiben jelentősebb csapadék nem érkezik a következő egy-másfél hétben (az előrejelzések alapján egyelőre nincs remény jelentős esőzésekre), megindul a gyümölcsök szüret előtti hullása, ami a jelenlegi becslések szerint olyan mennyiségi veszteséget is okozhat, hogy újra az elmúlt három éve 60 ezer tonnás termésszintjére zuhanunk vissza. A betakarítható mennyiségnél is sokkal nagyobb kérdés lesz azonban, hogy mennyi lesz a 18 mm-t meghaladó méretű, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy aránya.

Az elmúlt három év hűtő- és konzervipari meggy átlagára (a hazai feldolgozóba beszállított, I. osztályú meggyre vonatkoztatva) a nettó 200 Ft/kg magasságában alakult, amivel már akkor sem voltak megelégedve a termelők. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 2-3 évben mintegy 40-50%-kal emelkedtek a meggy termelési költségei, a termelők minimális elvárása az, hogy az idei termelői árak legalább ennyivel legyenek az elmúlt három év átlagárai fölött.

Mivel azonban még ez is csak a költségnövekedés kompenzálására elegendő, egy másik szintet képvisel az az ár, amivel a termelők elégedettek lennének: állásfoglalásuk alapján a nettó 0,90 €/kg-nak megfelelő ár az (belföldi feldolgozó üzembe beszállított, I. osztályú meggyre vetítve), amely mellett a termelői kedv és az alapanyag-ellátás biztonsága hosszabb távon fenntartható. Egyértelmű várakozásuk és elvárásuk, hogy ebben az évben magasabb fokú szervezettséggel, a termelők és feldolgozók között intenzív párbeszéddel ez az árszint elérhető legyen.

Az őstermelőknél így alakult a meggytermés

Sárossy András meggyes kertjében Pécelen 195 meggyfa áll, a szedd magad akciót pedig június 14-én indították el.

Jó volt idén a meggytermésünk, két nap alatt leszedték az összeset a vevők, 500 forintért adtuk az akcióban a gyümölcs kilóját, és mostanra elfogyott minden. Tavaly sem zártunk rossz évet, de idén még annál is jobban sikerült a meggy

- mondta el a HelloVidéknek az őstermelő.

A Zemplén kapujában nem alakult jól a meggy

Kevésbé szerencsésen alakult a nagytermelő, Varga András idei szezonja. A Zemplén kapujában, Szerencsen nagyon kedvezőtlenül alakult idén az időjárás.

A meggytermés a térségben nem sikerült jól, annak ellenére sem, hogy virágzáskor kedvező volt az időjárás, a virágkötés idén megfelelő volt. Tavaly a fagyok miatt voltak gondok, akkor a virágkötés is problémás volt (vagyis elfagytak a virágok). Most az aszály okozott gondot, így bár darabszámra, vagyis mennyiségre megterem a szokásos gyümölcsmennyiség, de a minőségével bajok vannak. A csapadékhiány pozitív hozadéka, hogy sem gombás megbetegedések, sem nyüvesedés vagy kukacosodás nem volt idén jellemző, a meggy viszont apróbb lett a megszokottnál. Ez itt nálunk most lokális probléma, az ország más termőterületein nem feltétlenül alakult így az évi termés

- osztotta meg velünk Varga András.

A tavalyi évben nagyon rossz volt a termés, az ideinél is sokkal problémásabb, akkor a hideg tavaszi időjárás okozott kötési problémákat a termelő elmondása szerint, vagyis egész egyszerűen elfagytak a virágok. Most is vannak bőven jelentkezők a szedd magad akcióra, az 1200 fáról lehet válogatni.

Ha a vásárló szedi le a gyümölcsöt, 250 forintért adom kilóját, mert mindig a nagykereskedelmi árhoz igazítom az áraimat, nem kívánok extra hasznot szerezni a lakosokon, legalább így segítem őket, hogy nem teszem rá a kiskereskedelmi profitot az árra. Ha 70-80 kilót leszed valaki magának, az már nekem is jó, mert nem vész kárba a termésem.

A Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden, Pásztor Éva őstermelő meggyesében kedvezően alakultak a feltételek.

Ez a második évünk, és azt mondják, a meggyfánál a második év igazán bőven termő. Ezt tapasztaljuk most mi is szerencsére. Meg vagyok elégedve a harminc fánk termésével, sokkal jobb, mit tavaly volt, most nem fagyott el semmi belőle. 10 fa Érdi bőtermő, 10 fa Pándi meggy és 10 fa Cigánymeggyünk van, a szedd magad akciónk keretében pedig az árunk a fele a bolti árénak, idén 400 Ft a meggyünk kilója.

Szedd magad meggy akciók az országban

  • Szedd magad Meggy, Vitnyéd; 2022. június 18 - július 03.; Győr-Moson-Sopron Vitnyéd; Termelő: Pásztor Éva; Bejelentkezés ajánlott; Telefon: +36204316949
  • Pest megye, Pécel, 2022. június 12 - június 14.; Pécel külterület 067/31 hrsz.; Termelő: Sárossy András; Bejelentkezés kötelező telefonon; Telefon: +3670371647

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szerencs, külterület; 2022. június 16-július 03.; Termelő: Varga András; Bejelentkezés erősen ajánlott; Telefon: +36703766045
  • Pest megye, Zsámbék; 2022. június 03-július 31.; Zsámbék 2073 Tök, Tök-Újmajor út; Termelő: Tök jó gyümölcs; Bejelentkezés nem szükséges; Telefon: +36703705820
  • Fejér megye, Pátka; 2022. július 03-július 31.; Termelő: Kiss István Pátka

  • Pest megye, Sóskút; Orgona utca folytatása, Északi 47,24555 Keleti 18,49017; 2022. június 03-június 12.; Termelő: Dobrovolni Magdolna; Bejelentkezés nem szükséges; Telefon: +36705433003

Az országos szedd magad meggy teljes listája itt található.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

meggy

szedd magad meggy

meggytermés

sárossy andrás

varga andrás

pásztor éva

őstermelők

fruitveb