Az árrobbanás miatt rengeteg magyar tehetetlen: 1,5 millóan szenvednek csak ettől

Pénzcentrum   
  Megosztom
Az árrobbanás miatt rengeteg magyar tehetetlen: 1,5 millóan szenvednek csak ettől

Minden ötödik magyarnak, tehát több mint másfél millió embernek okozott problémát, hogy túlzottan zsúfolt háztartásban élt. A kényelmetlenségeket csak fokozták a járvány miatti lezárások, hiszen az emberek sokkal több időt töltöttek szűkös otthonaikban. A vágtató lakásárak miatt ráadásul sokaknak csak álom maradhat egy olyan lakás, ahol rendesen el lehet férni.

A Pénzcentrum cikke szerint több százezer magyar család nincs is könnyű helyzetben, a száguldó ingatlanárak miatt egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak egy nagyobb lakást, amiben rendesen elférnek. Az Eurostat korábban publikált adatai szerint 2010 és 2021 negyedik negyedéve között Magyarországon több mint megduplázódtak az árak és 128 százalékos emelkedéssel hazánk Észtország mögött (156%) a képzeletbeli dobogó második helyére lépett.

A hatalmas növekedés kapcsán Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arról beszélt, míg a NAV forgalmi adatai alapján 2010-ben 201 ezer forintos átlagos négyzetméterárral Pest számított a legdrágább megyének, addig 2021-ben már csak Nógrádban találkozhattunk ennél alacsonyabb négyzetméterárral (137 ezer Ft).

11 év alatt a megyék közül ötben és Budapesten az országos átlag feletti, hatban pedig az országos átlagot közelítő volt az áremelkedés. 2010-ben Pest (201 ezer Ft/m2), Somogy (188 ezer Ft/m2) és Hajdú-Bihar (168 ezer Ft/m2) bizonyult a három legdrágább megyének, 2021-ben a legmagasabb árakkal Pest (475 ezer Ft/m2), Somogy (475 ezer Ft/m2) és Győr-Moson-Sopron megyében (440 ezer Ft/m2) találkozhattak a lakásvásárlók. Ha pedig a növekedés mértékét vizsgáljuk, akkor Győr-Moson-Sopron (180%), Hajdú Bihar (160%) és Somogy megye (152%) állnak a dobogó első három fokán.

A fővárosban 2010 óta 206 százalékos változás történt a XV. kerületben, ahol 180 ezer forintról 551 ezer forintra növekedett az átlagos négyzetméterár. 1 millió forint feletti átlagos négyzetméterárral 2021-ben az V. kerület bizonyult a legdrágábbnak, itt 11 év alatt 199 százalékos áremelkedés ment végbe. Mára minden fővárosi kerület átlagos négyzetméterára bőven meghaladja a 381 ezer forintot.

A Pénzcentrum cikkének folytatását itt olvashatjátok!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlanpiac

lakásárak

vidék