Sokkoló nyaralóárak a Balatonnál: ezeken a településeken még elcsíphetsz egy-egy olcsóbbat

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkoló nyaralóárak a Balatonnál: ezeken a településeken még elcsíphetsz egy-egy olcsóbbat

Évtizedekkel ezelőtt sok átlagos keresetű család tudott telket venni a Balaton nyugati oldalán, leginkább Balatonberény és Balatonlelle között, és felhúzni rá egy kisebb épületet, a gazdasági válság miatt azonban ezeket a nyaralókat adták el elsőként. Mára már csak a legtehetősebbek tudják megfizetni a vízközeli nyaralókat.

A Balaton délnyugati medencéjében, elsősorban Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves települések messzebb eső részein egy 200-300 négyzetméteres telken álló 35-45 négyzetméteres, jellemzően könnyű szerkezetes házat 3,5-6 millió forintért meg lehetett venni még bő tíz évvel ezelőtt is – közölte Sághy Tamás ingatlanszakértő a Népszavának. Nagyon jó üzleteket köthetett tehát az, akinek akkor volt pénze.

A jelenből nézve pedig egyenesen aranybányára leltek, hiszen most ugyanezeket az ingatlanokat hat-tízszeres áron el lehet adni

– tette hozzá az ingatlanszakértő.

A közvetlen balatoniparti települések többségén az ingatlan.com oldalon mejelenő hirdetések alapján jelenleg bőven 70 millió forint felett alakulnak az átlagárak.

Sokezer hirdetést végigböngészve a legolcsóbb, Balaton-parti településen kínált ingatlan egy siófok-szabadifürdői, a tótól közel két kilométerre fekvő, egy nagyobb telekből leválasztott 1700 négyzetméteres részen álló, tanyaszerű, felújításra szoruló, szoba-konyhás, 45 négyzetméteres épület, melyet 12 millióért kínálnak. Szépséghiba, hogy a telekrész beépíthetősége 3 százalék, azaz a jelenleginél sokkal nagyobb házat nem lehet rá felhúzni. Éppen százszor ennyibe kerül a jelenleg legdrágábban kínált nyaraló, melyet Gyenesdiáson kínál eladásra tulajdonosa. A hatalmas, örökpanorámás, hegyoldali telken álló, 390 négyzetméteres, tízszobás luxusnyaraló igazából két házból áll, s mindegyikhez saját medence tartozik, ám a 2,88 milliós négyzetméterenkénti ár még így is sokkoló lehet sokak számára: bő 1,1 milliárdért lehet megvenni

- írta a lap, majd megjegyezte, hogy lehet ennél is drágább ingatlant találni a tónál, de a nyaralókategóriából már nyilvánvalóan kilóg például az 1,3 milliárdért hirdetett, 21 szobás balatonföldvári kastély.

Sághy Tamás szerint a Balaton nagy része sokáig az átlagemberek nyaralóhelyének számított, mivel az igazán gazdagok inkább a horvát, olasz, vagy görög tengerparti ingatlanokat vásároltak. A Balaton körül meginduló fejlesztések és befektetések pedig magukkal hoztak egy olyan réteget, amely a legmagasabb luxust is hajlandó kifizetni. A kínálatot a koronavírus is tovább növelte, mivel sokan próbáltak kiköltözni a nagyvárosokból a Balaton környékére.

Régebben, aki nem tudta megfizetni a mindig is drágább keleti medence árait, az a nyugati részen keresett magának megfizethető ingatlant. Jelenleg viszont egy jelentős réteg számára már nincs pénztárcaképes ajánlat a tó mellett, ők ezért a háttértelepüléseken, 10-15 kilométerre a Balatontól vásárolnak. Persze azzal, hogy megjelentek ezeken a településeken, az árak ott is drasztikusan emelkedni kezdtek

– fogalmazott a lapnak Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakemberek szerint a balatoni nyaralók már a középosztály egy részének is megfizethetetlenek. A vízparti ingatlanok, amelyek maximum 50-100 méterre találhatóak a víztől pedig már luxusnak számítanak.

Balogh László szerint előfordulhat, hogy ha romlik a gazdasági helyzet, akkor egyre többen próbálnak majd megszabadulni a nyaralójuktól, ami ha nem is csökkenti árakat, de jelentősen lelassítja majd a drágulást.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyaraló

luxus

ingatlanpiac

balaton