Tele vannak a boltok ezzel a fokhagymával: ezt mindenkinek érdemes tudni vásárlás előtt

Agrárszektor   
  Megosztom
Tele vannak a boltok ezzel a fokhagymával: ezt mindenkinek érdemes tudni vásárlás előtt

Kisebb területen, mindössze 778 hektáron termesztenek idén fokhagymát a magyar gazdák, mint tavaly, a csökkenő tendencia pedig évek óta jellemző a hazai termőterületre - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Hozzátették, a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fokhagymafogyasztást, tavaly közel 2300 tonna árut importáltunk döntően Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából.

A beadott területalapú támogatások szerint tavaszi és az őszi fokhagymát összesen 778 hektáron termesztenek 2022-ben Magyarországon, ami minimális csökkenést jelent a tavalyi 796 hektárhoz képest

- tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. Kiemelték, az elmúlt években évről évre egyre kisebb a hazai termőterület, az idei évben azonban általánosságban elmondható minden mezőgazdasági termékre, hogy a termelési költségek növekedése és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság hatással van a termelésre, ezáltal sokan kisebb felületen termesztenek. Magyarországon egyébként továbbra is Csongrád-Csanád megyében folyik a legnagyobb területen, mintegy 637 hektáron a fokhagymatermesztés.

Évente körülbelül 7000 tonna fokhagymát takarítanak be hazánkba, ugyanakkor ez az adott évi területtel és évjárat függvényében mindig változhat kissé. A KSH adatai szerint a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt tíz évben, 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben. A NAK közölte lapunkkal, a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást, 2021-ben például 2269 tonna fokhagymát importált hazánk, a külkereskedelmi adatok szerint Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma, de emellett találkozni lehet román, osztrák, francia és török áruval is. 2020-ban például 1,45 ezer tonnan volt a behozatal, Spanyolországból 68 százalékkal (406 tonna), Hollandiából pedig 106 százalékkal több (415,9 tonna) fokhagyma érkezett, míg az olaszországi beszállítás 7 százalékkal 347,7 tonnára csökkent.

Habár kínai fokhagymával találkozhatunk az üzletekben, a külkereskedelmi adatoknál nem látható, mekkora a Kínából importált mennyiség. Ennek oka, hogy az adatsorok az exportőr országot tüntetik fel, aki behozza a terméket a nem EU-s országból. A külkereskedelmi adatok alapján nem olcsóbb a hazánkba behozott fokhagyma. A havi bontások alapján változó, hogy melyik országból mikor hoznak be nagyobb mennyiséget, de az talán elmondható, hogy több fokhagyma érkezik be a téli hónapokban, mikor vélhetően már fogynak a hazai készletek

- mondta a lapnak az Agrárkamara.

A külföldi fokhagymával szemben érdemes a hazait választani, amely a szubjektív érzékszervi vizsgálatok szerint beltartalmilag is értékesebb. Emellett illatban, ízben szintén felülmúlják a külföldi termékeket, ráadásul, ha magyar fokhagymát vásárolunk, a hazai termelőket is támogatjuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

fokhagyma

nemzeti agrárgazdasági kamara

nak

fokhagyma termesztése

fokhagyma termőterülete