Rengeteg magyar dolgozó nem tudja ezt: jogosult lehet ilyen szja-visszatérítésre

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg magyar dolgozó nem tudja ezt: jogosult lehet ilyen szja-visszatérítésre

Egyre nő Magyarországon az egészségpénztári tagok száma, és az igénybe vett szolgáltatások köre szintén folyamatosan bővül. A pénztárak tapasztalatai szerint egyre tudatosabbak az ügyfelek mind a megtakarításaikban, mind abban, mire költik azt. A 20 százalékos, maximum évi 150 ezer forintos adóvisszatérítést egyre több dolgozó használja ki: sőt, akár családtagjaikon keresztül azok is, akiknek alapvetően nem járna visszatérítés. A Pénzcentrum egészségpénztárakat megszólaltató körképéből kiderül, hogy hogyan bővült az utóbbi években tagok létszáma, mennyit fizetnek be átlagosan, illetve hogy leginkább mire költenek. A pénztárak azt is elárulták, hogy már nemcsak gyógyszert, fogorvost, nőgyógyászt fizetnek az ügyfelek előszeretettel egészségpénztárból, hanem már biztosításra, jelzálogtörlesztésre, gyermekvállalási és -nevelési kiadásokra is sokan kezdtek költeni.

Az egészségpénztárak esetében nagyon sokáig a klasszikus kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások, valamint az életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások domináltak, és a jogszabályok is ezt tették lehetővé

- mondta el a lapnak Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) főtitkára. 2016-tól bővült ki a kör, amikortól az egészségpénztárak ún. önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is nyújthatnak. Ebben az évben abban is változás történt, hogy amíg korábban rekreációs szolgáltatásokat is igénybe lehetett venni, ez megszűnt: a sporteszközök vásárlását, a sportolás támogatását megnehezítette a jogszabályi környezet. Így alakult ki a jelenlegi szolgáltatási paletta a szakember szerint, amelybe beletartozik többek között a lakáscélú megtakarítások ösztönzése, a kieső jövedelmek pótlása, valamint a gyerekneveléssel kapcsolatos költségek finanszírozása is.

A 2019-ben történt változások is nagyban érintették az egészségpénztárakat, ugyanis ekkortól vált a Szép-kártya az egyedüli, legkedvezőbb adózású cafeteria-elemmé. Így rengeteg munkavállaló, aki korábban egészség- vagy nyugdíjpénztárba is kapott egy bizonyos összeget, melyet a munkáltatója fizetett, azóta inkább Szép-kártyára igényli azt. A magánúton igénylők és befizetők száma azonban egyre növekszik a pénztárak elmondása szerint, tehát egyre többen fedezik fel az önkéntes pénztárak nyújtotta lehetőségeket, és használják ki a 20 százalékos adóvisszatérítést (évi maximum 150 ezer forintig).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az utóbbi évtizedben az önsegélyező- és egészségpénztárak taglétszáma ingadozást mutatott. 2016-ig dinamikus volt a bővülés - a 2014-es év kivételével -, azonban a visszaesés után egészen 2020-ig nem volt számottevő növekedés. Azóta viszont ismét egyre nagyobb számban lépnek be új tagok az egészség- és önsegélyező pénztárakba: 2020 év végétől 2021 év végéig 3 százalékkal nőtt a taglétszám. A kilépők száma pedig csökkenő tendenciát követ.

Arra vonatkozóan, hogy melyik egészségpénztár rendelkezik a legtöbb taggal, az MNB-nek 2020-ból vannak adatai. Azóta azonban történhettek már változások, mint például, hogy a Tempo a Patika Egészségpénztárba. Mindenesetre az utolsó hivatalos adatok szerint a Prémium, az OTP és az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár rendelkezik a legtöbb taggal: ennél a három pénztárnál volt a tagok 80 százalékának szerződése. A pénztári vagyonnak viszont csak a 70 százalékán osztozott a három legnagyobb egészség- és önsegélyező pénztár, a maradék 30 a többi, kisebb pénztárak osztoznak.

Rengetegen léptek be az elmúlt években

Az Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár közölt adatai szerint náluk 28 százalékkal nőtt a belépő tagok száma a 2021. évi záró létszámra vetítve a megelőző 5 éves időszakban közel. A létszámnövekedés ütemében a pandémia okozott némi megtorpanást, ezért a kiemelt figyelmet fordítanak az egészség- és önsegélyező pénztári szolgáltatások népszerűsítésére. A 2021. évi zárólétszámra vetítve a belépő és kilépő tagok aránya egyaránt 3-4% között volt, így a pénztár taglétszámában nagy volumenű változás nem történt.

A Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár adatai szerint is folyamatosan növekszik az új belépők száma. 2021-ben másfél-kétszeresére nőtt az előző évhez képest az új belépők száma, a 2017-es számokhoz képest pedig már megháromszorozódott az évenkénti belépők száma. 2021-ben nagyságrendileg 4500 új belépőjük volt, akik közül 2% lépett át más pénztárból. A tagviszony megszűnés meghaladta az 1800 főt.

Az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál az elmúlt 5 évben átlagosan nézve nagyságrendileg 8 százalékkal nőtt a taglétszám, amely a pénztár közlése szerint mutatja az egészség- és önsegélyező pénztári szolgáltatásokra való igényt, valamint a 20%-os, akár 150 ezer forintos állami adókedvezmény egyre tudatosabb kihasználását. A pénztárba tavaly 2106 fő lépett be, a kilépők száma viszont 3796 fő volt.

Az OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztár az elmúlt öt évben folyamatosan növekvő tendenciáról számolhat be: 2017-ben 15 214 új belépőjük volt, és ez a szám minden évben növekedni tudott. 2021-ben már mintegy 24 ezer tag csatlakozott a pénztárhoz. Összesen az elmúlt 5 évben 63%-os növekedést tapasztaltak.

A cikk folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

munkavállalók

egészségbiztosítás

szja-visszatérítés

egészségpénztár