Támadnak a vérszívók: íme néhány hasznos trükk, amivel elűzheted őket a kertből

Agrárszektor   
  Megosztom
Támadnak a vérszívók: íme néhány hasznos trükk, amivel elűzheted őket a kertből

Ha bárkit megkérdeznénk róla, biztosan azt mondaná, hogy a szúnyogok a Föld legutálatosabb rovarai, de legalábbis az első három között vannak. Ez nem meglepő, hiszen amellett, hogy nyaranta gyakran élvezhetetlenné teszik a szabadban töltött időt, csípnek, vért szívnak és megtisztelő figyelmükkel még napokig megkeserítik az életünket. Bár legtöbben különböző vegyszerekkel, illetve rovarirtókkal próbálják felvenni velük a harcot, azt azonban kevesen tudják, hogy nem egy jól bevált trükk létezik, amelyek segítségével könnyedén megelőzhető a szúnyogok felbukkanása a kertben.

A szúnyogok jelentette probléma az apróbb kellemetlenségektől egészen a komoly, nem egyszer halálos betegségek terjesztéséig terjedhet, így a legtöbben minden évben keressük a módját, hogyan lehetne ezektől a rovaroktól lehetőleg egyszer és mindenkorra megszabadulni. Szerencsére sokféleképpen meg lehet szabadulni a szúnyogoktól, a rovarölő szerektől a természetes és organikus lehetőségekig - írta meg a This Old House. Azt azonban nem árt észben tartani, hogy ezen módszerek nem egyformán hatékonyak, és lehetnek olyanok is, amelyek csak ideig-óráig tartják távol ezeket a csípős vérszívókat. Ha azonban több módszert is kombinálunk, kellemes és szúnyogmentes nyárban lehet részünk.

Miért olyan veszélyesek a szúnyogok?

A szúnyogok a Föld szinte valamennyi országában megtalálhatóak, összesen több mint 3 ezer fajuk létezik. Ami különösen veszélyessé teszi ezeket a repülő vérszívókat, az az, hogy számos betegséget - egyebek mellett a maláriát, a nyugat-nílusi vírust, a dengue-vírust, a sárgalázat, a zikavírust és még sok mást is - hordozhatnak, amit aztán a csípésükkel átadhatnak az embereknek. A szúnyogokkal kapcsolatban gyakori tévhit, hogy az emberi (és állati) vérrel táplálkoznak. Erre ugyanis azért van szükségük, hogy egészséges petéket tudjanak lerakni és kikölteni. Ezek a rovarok egyszerre akár 100 tojást is képesek lerakni, így, ha nem vigyázunk, a szúnyogpopulációk nagyon rövid időn belül kicsúszhatnak az ellenőrzés alól.

Ilyenkor a távoltartás és elűzés már nem elegendő, hanem bizony rá kell szánnunk magunkat a szúnyogok irtására. Ebben az esetben viszont kulcsfontosságú, hogy többféle módszert alkalmazzunk, annak érdekében, hogy a szúnyogokat életciklusuk minden szakaszában elpusztítsuk. A This Old House csapata rámutatott, hogy a szúnyogok elriasztása és elpusztítása nem ugyanaz a dolog. És bár többnyire ezeknek a rovaroknak a végleges kiirtása a kertünkből csábító lehetőségnek tűnhet, de nem mindig ez a helyes döntés, mivel a szúnyogok ellenállóvá válhatnak a különféle rovarirtó szerekkel szemben, így idővel nehezebb lesz elpusztítani őket, valamint a vegyszerek veszélyt jelenthetnek a kertünkben élő többi élőlényre is. Éppen ezért, amíg a fertőzés kisebb mértékű, célszerű először a természetes módszerekkel próbálkozni, komolyabb szúnyogproblémáknál azonban érdemes lehet a szakemberek segítségét kérni.

De akkor mi lehet hatásos a szúnyogok ellen?

Abban szinte mindenki egyetért, hogy az a legjobb, ha esélyt sem adunk a szúnyogoknak arra, hogy megtelepedjenek a kertünkben. Ezt különféle praktikákkal érhetjük el, ám van két olyan tennivaló, amit nem úszhatunk meg, ezek nélkül ugyanis esélyünk sincs megakadályozni a szúnyogok elszaporodását a kertben:

  • Csökkentsük le a szúnyogoknak árnyékot adó területeket: A sövények, bokrok és a magas fű árnyékot adnak, ami elrejti a szúnyogokat. Ezeknek a rovaroknak ugyanis napközben szükségük van egy helyre, ahová elmenekülhetnek a hőség és a nap elől, ezért minél kevesebb árnyékos területet találnak, annál kevesebb szúnyog gyűlik össze az udvaron - amint azt a The Family Handyman is megírta. Épp ezért fontos, hogy tartsuk ápoltan a sövényeket és bokrokat, és - ha belefér az időnkbe - hetente legalább egyszer nyírjuk le a füvet. Ezen kívül érdemes lekaszálni vagy hasznosítani a gyomos foltokat, hogy minimálisra csökkentsük az árnyékot, és ezek a peremterületek ne válhassanak benőtt dzsungellé.
  • Szüntessük meg az állóvizeket a kertben: Az senkit sem lep meg, hogy a szúnyogokat vonzza a víz; az viszont már annál inkább, hogy ezeknek a rovaroknak a szaporodásához és az elszaporodásához milyen kevés vízre is van szükség. A szúnyogok akár egy gyűszűnyi vízbe is képesek petéket lerakni, ami azt jelenti, hogy bármi, amiben csak egy kis víz van, otthont adhat a szúnyoglárváknak. A Garden Design szerint éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy megkeressük és megszüntessük ezeket a "keltetőket", legyen szó a régi gumiabroncsokban felgyűlt vízről, az esők után a vödrök és tárolók alján maradt maradék nedvességről, vagy épp a használaton kívüli gyermekmedencékről, a virágcserepek aljáról, madáritatókról, kerti bútorokról és játékokról. Épp ilyen fontosságú az, hogy tisztán tartsuk az ereszcsatornákat, hogy a víz ne tudjon felgyülemleni, az esővízgyűjtő tartályok pedig rendelkezzenek egy jól záró fedéllel is. A nagyobb vízfelületeket, mint a kerti tavak és medencék, érdemes lehet olyan peszticidekkel kezelni, amelyek kifejezetten csak a szúnyoglárvákat pusztítják el, azonban ezeket a szereket rendkívül nagy körültekintéssel és az adagolást mindig betartva kell alkalmazni! A másik aranyszabály, hogy ezeket a medencéket és kerti tavakat éjszakára mindig takarjuk be, ahogy azokban a hónapokban is, amikor nem "használjuk őket", mert ezáltal is csökkentjük annak esélyét, hogy a szúnyogok keltetőnek használják a vizeinket.
  • A szakemberek szerint emellett érdemes gondoskodni arról, hogy a szúnyogok ne érezzék jól magukat a kertünkben. Ezt többféleképpen elérhetjük: illatos gyertyák égetésével, illatos mulcs használatával vagy éppen olyan aromás növények telepítésével, amelyeket a rovarok kerülendőnek találnak.
  • Gyertyák égetése: A citronella gyertyák régóta a rajongók kedvencei a szúnyogok elriasztására. A boltokban különböző kiszerelésű és méretű gyertyák is kaphatóak, amelyeket az udvarunkban elhelyezve és meggyújtva biztosíthatjuk, hogy a szúnyogok távol tartsák magukat.
  • Aromás növények ültetése: Rengeteg olyan növény van, amelynek az illatát kifejezetten utálják a szúnyogok, ilyen például a citromfű, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a körömvirág, a büdöske és a levendula. Érdemes tehát ezekből bőségesen ültetni a kertbe, különösen a terasz, a kerti asztalok és székek, valamint a szalonnasütő, grillező köré. Jó trükk, hogy amikor elhaladunk a növények mellett, dörzsöljük meg a levelüket, hogy az illóolajok rákerüljenek a bőrünkre, valamint a levegőbe.
  • Használjunk cédrus mulcsot: A cédrusolaj gyakori szúnyogriasztó összetevő, és a boltokban kapható ebből a fából készült mulcs a gyepre vagy a kertbe. A cédrusfa mulcs a szúnyogriasztó illatanyagán túl azért is jó választás, mert felszívja a felesleges nedvességet, és megakadályozza, hogy a szúnyogok megtelepedjenek a növényzetben.
  • A szúnyogok természetes ragadozóinak behívása a kertbe: Noha a ragadozók nem tudják teljesen felszámolni a problémát, ha a kertet már elárasztották a szúnyogok, de ha csak itt-ott akad néhány nemkívánatos rovar, érdemes lehet megpróbálkozni a bevonzásukkal. Számos madár étrendjében megtalálhatóak a szúnyogok, így ha ezek számára kellemessé tesszük a kertünket, az már jó kezet. Ugyanezen okból kifolyólag a denevérház telepítése is segíthet, hiszen a denevérek felfalják a szúnyogokat. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindenki szereti a denevéreket az otthona közelében tudni. Emellett a különféle pókok is előszeretettel fogyasztják a szúnyogokat, így ha a hálóik nincsenek útban a mindennapi tevékenységünk során, hagyjunk békét nekik, és hagyjuk, hogy tovább csökkentsék a szúnyogok populációját a kertben. Ha van tavunk, akkor olyan ragadozókkal, mint az aranyhalak, a koi és a vörösfülű csúszóteknősök, szintén is jól járhatunk.
  • Használjunk sárga LED-világítást: A szúnyogokat vonzza a hagyományos izzók fénye. A meleg, sárga LED-fények ellenben kevésbé vonzóak számukra, így ezek alkalmazása a kerti világításban kedvező hatást gyakorolhat a vérszívók egyedszámára.

Ha gondoljuk, mindezek mellett alkalmazhatunk olyan kémiai repellenseket is, amelyeket kifejezetten kültéri használatra fejlesztettek ki. Ezek akár nyolc hétig is védelmet nyújthatnak a szúnyogok ellen. További megoldás lehet a szúnyogcsapdák felállítása a kertben. Ezek a csapdák úgy működnek, hogy utánozzák azokat a vizuális és szagingerületeket, amelyek az emberhez vonzzák a szúnyogokat. Ezeknek az eszközöknek számos fajtája létezik: egyes változatok úgy működnek, hogy a szúnyogokat egy ragacsos felületre szorítják, míg mások elektromos ráccsal áramütést okoznak. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a különböző szúnyogfajok másképp reagálnak a csapdákra, így ez nem biztos, hogy minden esetben optimális megoldás a vérszívó rovarok távoltartására.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szúnyog

szúnyogfajok

szúnyogcsípés

szúnyoginvázió

szúnyogirtás

szúnyogirtó