Az extrém drágulás ezt is hozhatja: földbe állhat jövőre a lakáspiac

Világgazdaság   
  Megosztom
Az extrém drágulás ezt is hozhatja: földbe állhat jövőre a lakáspiac

Nemcsak a magas infláció, az emelkedő kamatok is megnehezítik a gazdasági élet szereplőinek tevékenységét. Senki se tudja megmondani, hogy meddig megy fel az infláció, amikor napi szinten árazzák át a termékeket.

A növekedés egy-egy tartóoszlopát érintheti a jegybank kamatemelése, ami viszont egyértelműen megsínyli, az a lakáspiac – nyilatkozta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője, miután a monetáris tanács kedden váratlanul 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, ráadásul további határozott kamatemeléseket helyezett kilátásba.

A szakértő szerint mindez azt jelenti, hogy idén 9-10 százalékig emelkedhet az alapkamat, ilyen magas kamatok mellett pedig senki nem fog lakáshitelt felvenni, itt tehát a növekedésnek egy fontos bázisa esik ki. Szerinte azonban számos pozitív kilátás is van, ami jövőre újabb lendületet adhat a növekedésnek, az enyhülő csiphiány vagy a beépülő ipari kapacitások.

Az elemző egyébként nem számít arra, hogy a vállalatok forráshiánnyal küzdenének a magasabb kamatok miatt, véleménye szerint tetemes tartalékokat halmoztak fel az elmúlt időszakban, ahogy a jövőben sem lesz előttük elzárva minden forráslehetőség, a kamattámogatott hitelkonstrukcióknak vagy a Ginop Plusz-pályázatoknak köszönhetően. A szakértő úgy értékelte, végeredményben olyan nagy hűtést nem fog okozni a gazdaságban a monetáris szigorítás, szerinte nem is a belső motorokkal van a probléma, hanem sokkal inkább a külső környezet romlásával és a recessziós kockázatokkal.

A jegybank vélhetően azzal kalkulál, hogy október elsejétől megszűnnek az ársapkák – utalt a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezetője az inflációs adatokban meglévő eltérésekre. A szakember szerint csak így lehetséges elérni a jegybank által előrejelzett inflációs pályát, ez adhat magyarázatot arra, hogy ilyen drasztikus mértékben emelte az inflációs várakozását mind 2022-re, mind 2023-ra.

Viszont ha az árszabályozások továbbra is fennmaradnak, és úgy számol ilyen drágulással, az már extrém

– húzta alá az elemző.

Suppan Gergely ugyanakkor arra mutatott rá, egyszerűen senki se tudja megmondani, hogy meddig megy fel az infláció, amikor napi szinten árazzák át a termékeket.

Mindkét elemző optimista a kilátásokat illetően, miután továbbra is ömlik Magyarországra az FDI (közvetlen külföldi tőkebefektetés), csak az elmúlt két hétben 500 milliárd forint értékű iparikapacitás-növelő beruházást jelentettek be - írták.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakáspiac

eladó ingatlanok

eladó ház

lakhatás