Megugrott a kereslet az építőiparban: kétszer annyi diák választja ezeket a szakmákat

HelloVidék   
  Megosztom
Megugrott a kereslet az építőiparban: kétszer annyi diák választja ezeket a szakmákat

Az idei tanévben az építőipari szakmacsoportot választó új diákok száma az előző évi 3000 főről 6.500 főre emelkedett - írja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közleménye. Ezáltal a szakképzésért felelős minisztérium TOP 10-es ranglistáján a szakmajegyzék szerinti ágazatokban tanulók létszáma szerint az építőipar a 7. helyre került.

A kereseti lehetőségek, a képzés ideje alatt kapható ösztöndíj, a biztos munkalehetőség és az új szakképzési törvény adta lehetőségek egyaránt ráirányítják a szülők és gyerekek figyelmét az építőiparra. Emellett javuló munkafeltételek, a nagyobb szakmai odafigyelés, a modern internetes eszközök használata is vonzza a gyerekeket, írja a magyarepitok.hu.

Már 40 vállalat csatlakozott az általános iskolásokat megcélzó programhoz

Évente mintegy 25 ezer nagy tudású szakmunkás éri el a nyugdíjkorhatárt, akiknek jelentős része ott is hagyja az építőipart. Így a biztató létszámbővülés ellenére pótlásuk az iskolarendszerben végzettekkel még továbbra sem megoldott.

Ez még inkább növeli annak a jelentőségét, hogy az ÉVOSZ egy nagyszabású pályaorientációs szakmai programra hívta az általános iskolákat és az építési vállalkozókat.

A megszólított általános iskolák közül 80 tanintézet igazgatója reagált ezidáig pozitívan az építőipari pályaorientációs programban való részvételre. A személyes élményeken túl pályaorientációs animációs kisfilmek is segítik a szülők és a tanulók építőipari szakmacsoporti választását.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipar

diákok

tanulók

építőipari szakmák

évosz