Ott rohad a magyar gyümölcs a bokrokon: mégis, mi folyik a piacokon?

Agrárszektor   
  Megosztom
Ott rohad a magyar gyümölcs a bokrokon: mégis, mi folyik a piacokon?

Nehéz eladni a ribizlit az Agrárszektor által megkérdezett termelők szerint, akad olyan gazdaság is, ahol az idei esztendőben a bokrokon marad több kamionnyi termés. Általában - több gyümölcs termesztése mellett - kiegészítésként tekintenek a ribiszkére, s csak kevesen dolgozzák fel a termést, van ugyanakkor olyan termelő is, aki lekvárt, szörpöt, pálinkát is készít a savanyú ízéről ismert bogyókból.

Az iharosberényi Katócs Zsolt régóta foglalkozik málnával, egy ideje azonban ribizlit is termeszt. Mivel kiegészítésként tekint a gyümölcsre, csupán mintegy negyven ribiszkebokrot gondoz. Mint mondta, Balaton-parti zöldségeseknek hordta a málnát, amikor felvetődött benne a ribizli termesztésének gondolata is.

Tapasztalataim szerint azonban kevésbé kelendő, illetve kevésbé keresik a ribiszkét, mint a málnát, az viszont biztos, hogy a ribizli tovább, egy-másfél hétig is eltartható. Az utóbbi években nagyjából ugyanazt a mennyiséget tudjuk eladni belőle friss fogyasztásra, mint korábban is, azaz nem látok nagy változást a keresletben. Ezért sem gondolkodtunk a feldolgozásában, csupán a málna kiegészítéseként tekintünk a gyümölcsre. Annyival foglalkozunk, amit a zöldségeseknél el tudunk adni

- magyarázta az Agrárszektornak a Somogy megyei őstermelő.

A nagyrédei Benedek Gyümölcsfarmon több más gyümölcs mellett mintegy 35 hektáron termesztenek piros ribiszkét, melynek mintegy tíz hektárján van jelenleg termés. Benedek Borbála, a családi gazdaság egyik tagja azonban kevésbé derűlátó a gyümölccsel kapcsolatban, hiszen mint az Agrárszektor kérdésére elmondta, az elmúlt három évben nem tudták eladni a termés nagy részét. Nincs ez másként az idei esztendőben sem, így több kamionnyi ribiszke fennmarad a bokrokon, illetve egy kevés gyümölcsöt adnak el külföldre.

Nem sikerült eladnunk a magyar élelmiszeriparnak a piros ribiszkét, a külföldi termelőkkel nem tudjuk felvenni a versenyt. Korábban is volt ribiszkénk, ami kiöregedett, s mivel úgy gondoltuk, hogy van benne fantázia, illetve jól gépesíthető növénykultúra, ezért fogtunk bele újra. A jelenlegi ültetvényünk 10 éves, s csak nehézkesen tudtuk eddig eladni a termést. Huszonöt hektáron még nem terem meg a gyümölcs, de nem jósolunk túlzottan fényes jövőt annak sem. Néhány éve egy nagy gyümölcslé-gyártó márka felvásárolta tőlünk az összes ribiszkét léipari alapanyagnak, de egy ideje már nem keresik a gyümölcsöt. Mi nem gondolkodtunk feldolgozásában, úgy hisszük, az már egy másik szakma, mi pedig a kertészeti alapanyagtermesztéshez értünk. Túl nagy kockázat lenne, hogy élelmiszeripari terméket fejlesszünk

- közölte Benedek Borbála.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

málna

ribizli

gyümölcstermesztés