Nébih: ha ilyen étrend-kiegészítőt vettél, azonnal vidd vissza, mert betiltották

HelloVidék   
  Megosztom
Nébih: ha ilyen étrend-kiegészítőt vettél, azonnal vidd vissza, mert betiltották

Közérdekű bejelentés alapján vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azokat az étrend-kiegészítőket, amelyeket a tüdő egészségének támogatása, illetve betegségmegelőző és gyógyító hatás hamis ígéretével kínáltak eladásra. A hatóság elrendelte a félrevezető jelöléssel ellátott „air7 tüdő vitaminja” termékek forgalomból történő kivonását.

Még a koronavírus járvány aktív szakaszában kezdték meg az értékesítését annak a népszerű étrend-kiegészítő termékcsaládnak, melynek kapcsán 2021 decemberében közérdekű bejelentésre indítottak hatósági ellenőrzést a Nébih szakemberei. A patikákban, bioboltokban és interneten is kapható készítmények forgalmazása során kifejezetten azok tüdőerősítő hatását emelték ki. A médiafigyelmet a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozóknak nyújtott termékadományok és beszámolók is fokozták, amelyekben közismert egészségügyi szakemberek is megjelentek, ezáltal növelve a termékek iránti érdeklődést és bizalmat.

A hatóság ellenőrzése során azonban a szakemberek megállapították, hogy – a termékcsaládba tartozó – az „air7 tüdő vitaminja” étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén. Bár a kifejezetten dohányzó embereknek ajánlott verzió tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírhat, azonban az nem igazolt, hogy a dohányzásnak köszönhetően fokozottan igénybe vett tüdő esetében is érvényesül ez a kedvező élettani hatás.

A termékeken és azok kommunikációja során számos nem engedélyezett (és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság /EFSA/ véleményezése alatt sem álló) állítást is használt a forgalmazó. Ezek egyike például maga a „tüdő vitaminja” védjegy volt. Emellett a termékeknek betegségmegelőző, tünetenyhítő és gyógyító tulajdonságot is tulajdonítottak, ami szintén nem megengedett. Vagyis egyértelműen kiderült, hogy a vizsgált étrend-kiegészítőket lényeges tulajdonságukra vonatkozó félrevezető tájékoztatással forgalmazták.

A fentiek miatt a Nébih – minőségmegőrzési időre és tételazonosítóra való tekintet nélkül – elrendelte a két érintett étrend-kiegészítő kivonását a forgalomból, a forgalmazót pedig milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság fizetésére kötelezte.

Az érintett termékek adatai elérhetők a Nébih jogsértés listáján.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nebih

étrend-kiegészítő