Ennek nem lesz jó vége: felére csökkent a rendőrök száma itthon az elmúlt öt évben

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek nem lesz jó vége: felére csökkent a rendőrök száma itthon az elmúlt öt évben

A kiképzési könnyítések ellenére is felére esett vissza 2017 óta a rendőrképzésre felvételizők száma Míg 2017-ben még 3528-an jelentkeztek a rendészeti szakközépiskolákba, s 1751-et fel is vettek közülük, addig 2019-ben már csak 989-en felvételiztek, és 471-en feleltek meg a követelményeknek. Vagyis két év alatt 74 százalékkal csökkent a képzést elkezdők száma – derül ki a Népszava által megszerzett rendőrségi statisztikákból.

2020-ra és 2021-re az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) már összevonva adta meg a középfokú rendészeti képzésre és a 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó tanfolyamra jelentkezők számát, írja a népszava.hu.

Két éve 1825-en, tavaly 1874-en felvételiztek. Vagyis a jelentkezők száma a „könnyített” képzés bevezetése miatt nőtt, ám ebben sem volt sok köszönet, mivel 2020-ban csak 803-an, 2021-ben 879-en feleltek meg a követelményeknek. Vagyis a „gyorstalpaló” bevezetésével együtt is a 2017-es eredmények felére sikerült visszatornászni a létszámot. Ráadásul a 10 hónapos járőrképzés nem is ad normális rendőrvégzettséget,

Korábban négy helyen, a fővárosban Adyligeten, Szegeden, Körmenden és Miskolcon indult klasszikus, nappali középfokú képzés – mondta lapunknak Gál Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet tanintézeti tagozatának vezetője, tanintézeti ügyvivője. – Jelenleg azonban már csak utóbbi két helyen képzik a szakközépiskolásokat, mivel úgy lecsökkent a jelentkezők száma.

Nem elég hogy egyre kevesebben jelentkeznek a rendőrséghez, a testületet a felmondások is terhelik. Június elején, az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók számára 2020 novemberétől elrendelt felmondási moratórium lejárta utáni első héten 299 hivatásos állományú rendőr adta be a felmondását, írta meg Magyar Hang. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára akkor úgy nyilatkozott, noha a távozni akarók létszáma csak alig egy százaléka a cirka 37 ezres rendvédelmi állománynak, a tendencia a fontos, hiszen mindez alig egyetlen hét alatt történt, s a leszerelési hullámnak vélhetőn ezzel nincs vége.

A lap megkereste az ORFK-t, arra voltak kíváncsiak, hány betöltetlen státusz akad a rendőrségnél, azaz mennyi rendőr hiányzik az ideális feladatellátáshoz, s melyek azok a területek, ahonnét a legtöbb szakember hiányzik.

A rendőrségen nem betöltetlen státuszokkal számolunk, hanem a betöltöttekkel, a jelentkező feladatokat értelemszerűen az aktuálisan meglévő létszámmal biztosítjuk, eddig sikerrel

- tért ki sajátos érveléssel az érdemi válaszadás alól az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. Annyit azért elárultak: június 1-én a határrendészeti és a közrendvédelmi szolgálati ág feltöltöttsége volt a legalacsonyabb, melyet ellensúlyoz a 2022 júniusában kinevezett 205 hivatásos, illetve a 2022 júliusában tényleges szolgálatát megkezdő 305, 10 hónapos képzést befejező rendőrjárőr.

Ez a hozzáállás azonban hosszú távon nehezen lesz tartható, ugyan az állomány képes túlórával pótolni az emberhiányt, ám ez lassan, de biztosan megoldhatatlanná teszi a végrehajtandó feladatok elosztása és a kötelező pihenőidő kiadása közötti egyensúly fenntartását. Ezt mutatják a nem túl biztató leszerelési adatok is.

A kapitányságok a jogszabályokat kihasználva ugyanis igyekeznek minél jobban megnehezíteni a távozók dolgát, ami azt jelenti, hogy a leszerelési szándékukat jelző rendőröket még akár 2-3 hónapig is állományban tarthatják. Ezt ráadásul nem is azért teszik, mert abban bíznának, hogy így majd az érintettek meggondolják magukat, hanem inkább abban, hogy az a munkahely, ahová a leszerelő tovább menne, nem tartja fenn addig az ajánlatát, így a távozó, jobb híján, kénytelen lesz maradni. Minden bizonnyal az ilyen játékok az egekbe lökhetik fel a munkahelyi morált.

A helyzeten nem segít, hogy a rendőri fizetések továbbra is versenyképtelenek, különösen a piaci viszonyokkal összevetve. A lap szerint

Nem véletlen, hogy egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rendőrség

állománycsökkenés

felmondások

rendőri fizetés

orfk