Rengetegen vásárolják ezeket a növényeket itthon: ez a népszerűségük titka

Agrárszektor   
  Megosztom
Rengetegen vásárolják ezeket a növényeket itthon: ez a népszerűségük titka

A természetesség az élet minden területén fontos, legyen szó viselkedésről, élelmiszerekről, termelésről és nem szabad kihagyni a sorból a szépségipart sem. A gyógynövények például rendkívül sokoldalúak, hiszen az italoktól kezdve, a krémeken át, egészen a gasztronómiáig hasznosíthatóak. Persze, vannak, akik szkeptikusak ezekkel a növényekkel, de bőven akadnak azonban olyanok is, akik igazi csodaszereknek tartják őket. Vajon a magyarok esetében merrefelé billen ez a mérleg?

Az kétségtelen, hogy a természetesség és az egészségesebb életmód egyre nagyobb „divat”, és úgy tűnik, hogy mi, magyarok is előszeretettel iktatjuk be a mindennapjainkba a gyógynövényeket, írja az Agrárszektor.

A gyógynövények népszerűsége óriási. Önmagukban igen divatosak a gyógynövényes termékek, a gyógynövényekről beszélni. A magyar háztartások egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai folyamatosan növekednek. Ennek oka egyrészt az elmúlt évek zöldhulláma és az egészségtudatos életmód népszerűsége, valamint a részleges bizalomvesztés a szintetikus hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel szemben, ami egyben lehetőséget teremt a természetes gyógymódok, természetes hatóanyagok felhasználására. Dinamikus a növekedés a megelőzés területén és az egyéb gyógyszer kategórián kívüli termékekkel (gyógytermékek, étrend-kiegészítők, reform termékek, egészséges élelmiszerek, health products) és szolgáltatásokkal (egészség-, gyógy-turizmus,) kapcsolatos kiadásokban

- közölte a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Az új „hívószó”?

Az FMCG szektorban (napi fogyasztási cikkek) az étrend-kiegészítők, a reformtermékek, az egészséges élelmiszerek és a health products piacán mintegy évi 5-8%-os a növekedés. A nemzetközi és hazai piac divattrendjeivel a „gyógynövény” hívószóvá vált, és évről-évre egyre többen érdeklődnek a gyógynövények és a gyógynövényes termékek iránt, ami által a hazai gyógynövény-fogyasztás is növekszik.

Meglepetést okozhat a toplista

Ha kimondjuk azt a szót, hogy gyógynövény, valószínűleg nem az ánizs, az oregánó vagy éppen a cickafark jut eszünkbe - pedig ők is helyet kaptak ezen a bizonyos listán. Ennek oka vélhetőleg az is lehet, hogy például az említett oregánóra, vagy más néven szurokfűre, nem gyógynövényként, hanem fűszerként tekintünk. Ideje eloszlatni a kételyeket, íme, az elmúlt évek legfontosabb hagyományos gyógynövénykultúrái a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács adatai alapján:

A cikk folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

gyógynövények

ánizs

oregánó

csickafark