Pusztító villámárvizek támadják a magyar otthonokat: így kerülhető el a tragédia

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Pusztító villámárvizek támadják a magyar otthonokat: így kerülhető el a tragédia

A villámárvizek jellemzője, hogy térben és időben is meglehetősen koncentráltak, vagyis pár óra alatt esik le töméntelen mennyiségű csapadék, mindössze 10-200 négyzetkilométernyi területen egyszerre. Mindamellett, hogy a villámárvizek elmoshatják a termőtalajt, veszélyeztethetik a helyi vegetációt, a városokban is jelentős károkat okozhatnak. Fontos lenne tehát egyrészt a megfelelő természeti környezet biztosítása - fás övezetek a városokban is - , de legalább ilyen kiemelkedő a szerepe a megfelelő csatornahálózatnak. De mit tehet a magánember, ha beüt a baj, és a villámárvíz elárasztja az otthonát? Szakembereket kérdeztünk a villámárvizek okozta károk elkerülésének lehetőségeiről és a kárenyhítésről.

Kiemelten veszélyeztetett területek a hegy- és dombvidéki régiók, ahol kisebb vízfolyások találhatóak. Mivel a kis csörgedező patakok medre szűk, nem képesek arra, hogy a néhány óra alatt több tíz milliméternyi csapadékot elvezessék, ezért szükségszerűen áradás lép fel a területen. Továbbá a domborzati tényező is fokozza az áradás súlyosságát a gravitáció segítségével. Városi területeken is gondot okozhat a hirtelen lehulló sok csapadék, hiszen rengeteg a vízzáró réteg (aszfalt), amely akadályozza a víz beszivárgását a talajba, vagy a csatornarendszer nem bírja elvezetni a hirtelen lezúduló vízmennyiséget.

Az Országos Meteorológiai szolgálat megfigyelései szerint az elmúlt 120 éves időszakban országos átlagban csökkent a csapadékos napok száma, viszont nőtt az olyan napoké, amikor a lehullott csapadékmennyiség meghaladja a 20 millimétert. A csapadék egyre inkább intenzív záporokban jelentkezik. Ezzel nem csupán a károk esélye és az erózió nagyobb, hanem az esővíz sem hasznosul, mert a talaj nem képes a kívánt ütemben felvenni a vizet, így nem tudja növelni a növények aszálytűrését.

A villámárvizek esetében lényegesek a hidrológiai tényezők: ez kissé leegyszerűsítve a terület domborzatának a szerepét jelenti. A völgyekben, hegyek között fekvő települések jóval nagyobb veszélyben vannak, mivel nagyobb a lejtés, könnyebben megindul az áradás, és a kisebb patakok szűk medre nehezebben birkózik meg a néhány óra alatt lehulló több 10 mm csapadékkal.

Lakóépületeket veszélyeztethet, utakat moshat el az áradás

Erre láthattunk is példákat tavaly Borsodban, Hevesben, de már idén is volt rá példa a tavasszal, utakat mosott el az áradás, Pest megyében a 12-es főúton a 16-os és 18-as kilométerszelvénynél történt partomlás, Tolna megyében, Kaposszekcsőn pedig beszakadt a 611-es út egy helyen a heves esőzés következtében. De júniusban Pécsett okozott jelentős károkat a villámárvíz, nemrégiben pedig Zebegénynél történt hegyomlás, azon a vonalon azóta is vonatpótló buszok helyettesítik a vasúti közlekedést.

Villámárvizek esetében két dologról beszélünk, amikor sem a helyi csatornahálózat, sem a talaj nem képes megbirkózni a lezúduló csapadékmennyiséggel rövidebb-hosszabb időn keresztül, de ez utóbbi sem jelent pár óránál többet, ahogy a neve is mutatja. Ahol szintkülönbségek vannak, ott alakulnak ki a villámárvizek. Ezeket megelőzni nem lehet, de a hatását tudjuk csökkenteni. A legfontosabb, hogy a felszíni vízelvezető árkokat, csatornákat tartsuk karban, távolítsuk el belőle a gazt, a szemetet, mivel minél jobb állapotban vannak ezek, annál hatékonyabban képesek elvezetni a hirtelen felgyűlő vizet

- osztotta meg velünk Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a tudnivalókat.

Soha ne hajtsunk bele járművel, de gyalog is kerüljük el!

Dóka Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy ha megáll a víz valahol, összegyűlik az aluljáróban, kereszteződésnél, akkor autóval semmiképp ne hajtsunk bele a hömpölygő áradásba. Egyrészt káros a kocsira, hiszen a levegőszűrőn keresztül vizet nyelhet az autó, és lerobbanhat a motorja, másrészt balesetveszélyes is, mivel sodródik tovább az árral a jármű.

Sokszor riasztják a katasztrófavédelmet elakadt gépkocsikhoz, ami legtöbbször elkerülhető lenne, ha nem hajtanának bele a vízbe a sofőrök, vagy a meteorológiai figyelmeztetés hatására elkerülnék a mélyebben fekvő csomópontokat.

Ha gyalog, vagy kerékpárral vagyunk éppen úton, amikor elkap a felhőszakadás, és hirtelen vízfolyások alakulnak ki az utcán, akkor se így, se úgy ne menjünk bele ezekbe, mivel a víz alatt mélyedések is lehetnek akár, a villámárvíz pedig le is dönthet a lábunkról, mert a sodrása olyan nagy, hogy elsodor egy parkoló kocsit is.

Várjuk meg, amíg elszivárog a víz, és utána folytassuk az utunkat. Vagy még jobb, ha figyeljük a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, és ha felhőszakadásról küldenek figyelmeztetést, elkerüljük azt az útvonalat, ha tehetjük.

Ha lakóépületet veszélyeztet az ár, hívjuk a 112-es segélyhívót. Idén Baranya megyében egy lakóépületet homokzsákokkal kellet körbevédenünk a házat, így biztosítva, hogy ne mossa át a falakat a villámárvíz.

Ha befolyik a pincébe, garázsba, alagsorba az ár

Az első és a legfontosabb teendőnk, ha elönti a pincénket a víz, hogy áramtalanítsunk, mielőtt lemennénk értéket menteni. A haszontárgyakat felhordhatjuk, de a szivattyúzásnak addig nincs értelme, amíg nem vonul le az ár, amíg van vízutánpótlás. Várjuk meg, míg elszivárog a víz.

Sokan hívják a tűzoltókat, de a tűzoltóság csak a 30 centiméternél magasabban álló vizet tudja eredményesen eltávolítani az eszközeivel. Így főleg akkor van értelme a riasztásnak, ha ha félméteres, egyméteres víz gyűlt össze valahol, többnyire áruházakat önt így el az áradás.

Ha az elöntött garázsban bent áll a kocsi, előbb kapcsolják le az áramot, a járművet pedig soha ne indítsák be, ha már víz alá került egy része, csak tolják ki onnan, ez nagyon fontos

- figyelmeztetett a tűzoltó őrnagy.

A betörő víz kimoshatja a falakat, alááztathatja a falrészt, ha nagyon sok áramlott be egyszerre. Ilyenkor a szivattyúzás után fertőtleníteni kell. A villámárvíz elvonulása után tisztítsuk meg a garázslejárókat, a vízelvezető árkokat, csatornákat, hogy a felgyűlt hordalék ne okozhasson gondot legközelebb, és el tudja vezetni a csatornarendszer a vizet.

Lakásbiztosítás villámárvíz esetére

Ha befolyt a garázsunkba, alagsorunkba a víz, vegyük fel a kapcsolatot a biztosítónkkal, amelyiknél a lakásbiztosítást kötöttük. A lakásbiztosítások ugyanis a természeti katasztrófák esetére is biztosítanak minket. Egyedül az elöntött ingóságok, nagyobb értékek nincsenek benne az alapcsomagban, ezekre pluszban kell vagy lehet kötni biztosítást, természetesen a káreset előtt.

Erősen indult az idei viharszezon is, a májusi időjárási szélsőségek nyomán a biztosítók 2,4 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) nyilvántartása szerint.

A MABISZ 2010 óta gyűjti össze a május-augusztusi viharszezon kárkifizetéseit. Tavaly lakásbiztosításokra 9,1 milliárd forintot fizettek ki a társaságok az időjárási anomáliák kapcsán, mintegy kilencvenötezer bejelentésre.

Május második felében (kiemelten 25-én és a környező napokban) Somogy, Baranya, valamint Bács-Kiskun és Zala megyék, a településeket illetően pedig Kaposvár, Vaskút, Madaras, Katymár, Bátaszék, továbbá Szeged, Budapest, Pécs, Szekszárd bizonyult kiemelt célpontoknak. Súlyosbított a helyzeten, hogy a bejelentések mintegy hatvan százaléka a jégkárokhoz kapcsolódott. Emellett jellemzően viharkárok, illetve beázások miatt fordultak a biztosítókhoz.

Az időjárási katasztrófa valós pusztításának mértékéhez hozzátartozik az is, hogy ebben az összegzésben csak a biztosítók kártalanítási tételei szerepelnek, ám a lakóingatlanok több mint egynegyede (egymilliónál is több lakás, családi ház, stb.) nem rendelkezik lakásbiztosítással.

Valamennyi lakossági vagyonbiztosítás alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok, úgy mint a tűz, robbanás, villámcsapás, szélvihar, felhőszakadás, jégeső, árvíz, földrengés stb., ezeket a biztosítási szerződés részletesen tartalmazza

- mondta el a HelloVidéknek Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

Villámárvizek elhárítására, valamint a következmények elhárítására, a kárenyhítésre is vonatkozik a lakásbiztosítások alapcsomagja. De ha valaki az elárasztott pincéjében tárolta valamilyen drága berendezését, arra már nem érvényes a biztosítás, csak abban az esetben, ha külön kérte, hogy a díjcsomagba az ingóságait is foglalják bele. Ugyanakkor fontos, hogy minden lakossági ügyfél tisztában legyen az alulbiztosítottság fogalmával. Ez azt jelenti, hogy a kockázatnak megfelelő mértékben legyünk biztosítottak, ugyanis a biztosító mindig pro ráta, vagyis arányosan térít. Ha például egy adott négyzetméterre megajánl egy díjat a biztosító, de lejjebb alkudjuk valamilyen módon - a lakás egy részére nem kérjük a biztosítást - , akkor ebben az esetben alulbiztosítottak leszünk természeti kár esetén és egyébként is. De alulbiztosítottak vagyunk akkor is, ha az éves díjfizetés megállapításakor nem fogadjuk el a biztosító által megajánlott, megemelt, értékkövetéses díjat. Tehát, ha valaki nem akarja azt, hogy a biztosító a tényleges káránál alacsonyabb összeget térítsen meg, kerülje el az alulbiztosítottságot, és kérjen mindig értékkövetést. Ez éves szinten pár ezer forint pluszt jelent, kár esetén viszont százezreket jelenthet a számára megtérítendő összegnél

- emelte ki Lambert Gábor.

Ha a kocsinak lesz baja

A Casco biztosításoknál megkülönböztetjük az alapbiztosítást és az ehhez kapcsolódó, önkéntesen választható és megköthető kiegészítő biztosításokat. Az alapbiztosítás a következő károkat, vagy ezek egy részét tartalmazza: elemi kár pl., amely a gépjárművet, alkatrészét, tartozékát károsító tűz, villámcsapás, robbanás, földcsuszamlás, kő- és földomlás, természetes üreg vagy talajszint alatti építmény beomlása, legalább 15m/sec sebességű szélvihar, a Mercali-Sieberg skála alapján legalább 5-ös fokozatú földrengés, felhőszakadás, árvíz, belvíz, egyéb vízelöntés, jégverés, lezúduló hótömeg és hónyomás által okozott károkat jelenti.

Kár esetén az ügyfelek bejelentéseiket személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen is megtehetik. A legtöbb biztosító a gyorsabb és kényelmesebb kárrendezési folyamat érdekében online kárbejelentési, esetleg kárrendezési lehetőséget is kialakított a honlapján, élő videós kárfelvételre is van már példa. A kárszemléig csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzük el, és lehetőleg készítsünk mindenről fényképfelvételeket, akár okostelefonunk segítségével.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

villámárvíz

felhőszakadás

országos katasztrófavédelmi főigazgatóság

dóka imre

mabisz

lambert gábor