Horror a magyar utakon: egymást érik a kátyúk, a gatyánk is rámehet a javításra

Pénzcentrum   
  Megosztom
Horror a magyar utakon: egymást érik a kátyúk, a gatyánk is rámehet a javításra

Folyamatosak az útfelújítások országszerte, vezetés közben sokszor mégsem ezt tapasztaljuk. Mert bár a statisztikák szerint javul az utak minősége, de a helyi utaknál borzalmas minőséggel szembesülnek az autósok még a nagyvárosok belterületein is. Mutatjuk az arányokat.

Már be sem kell mutatni a közutak állapotát: aki autóval jár a magyar utakon, mindig tapasztalhatja, hogy az utak sok helyen rettenetes állapotban vannak. A küzdelem, melyet a magyar állam vagy az önkormányzatok vívnak az utak felújítása kapcsán, szinte végeérhetetlennek látszik. Most statisztikákon keresztül mutatjuk be, milyen úttípusok vannak, és mely szegmensben lenne még bőven fejlesztenivaló, írja a Pénzcentrum.

Aszfaltból van a legtöbb

Kezdjük azzal, hogy a Magyar Közút, valamint a KSH is kétféle utat különböztet meg: a településeken áthaladó főútvonalakat, valamint az önkormányzati kezelésben lévő utakat. Mint a statisztikából láthatjuk is: utóbbiak építése és állapota, kiépítettsége messze elmarad a kívánatos minőségtől. Az országos közúthálózat hossza 32 395 kilométer volt a Magyar Közút tavaly év végén kiadott adattáblája szerint.

A KSH legfrissebb, 2020-as adatai szerint az látszik leginkább, hogy az országos utak burkolata legnagyobb részben aszfalt és bitumen (több mint kilenctized része), de a helyi utaknál ugyanez az arány csak húsz százalék körül van. Vannak még más összetételű utak is országos és helyi szinten egyaránt (például beton, makadám vagy kőút), de ezek százaléka az országos hálózatban elenyészőnek mondható.

A Magyar Közút Zrt. immár majdnem tíz éve, 2013 óta méri fel az országos utak állapotát, ezt láthatod a lenti grafikonon. Kiderül belőle, hogy a legfontosabb felmérnivaló minden évben a keréknyomvályú-mélység, vagyis annak a vizsgálata, hogy a használat mennyire terheli le az adott utat. Ebben a statisztikában jól állnak az országos utak: csaknem 85 százalék kapott jó besorolást a tavalyi méréskor, míg a legrosszabb osztályzatot csak az utak 2 százaléka kapta meg. Ez javulás a 2020-as adathoz képest is, vagyis itt elmondható, hogy a felújítások rendben mennek, igaz, hogy az utak egy százalékáról még nincs is adat.

Borzasztó minőségű sok út

Kicsit más a helyzet, ha a burkolatállapot minőségét nézzük meg közelebbről. Ebben a statisztikában a földutakat nem nézik - elvégre ott nincs burkolat - de itt az utak csaknem fele, pontosabban a 42 százalékának rossz állapotot mértek a tavalyi évben. Ez már inkább egybefügg azzal, amit te is tapasztalhatsz nap mint nap, ha autóba ülsz: leginkább a főútvonalakon tapasztalható, hogy az utak egy jó része még nem kapta meg a felújítást, ami akár évek óta húzódik.

Brutális pénzekbe kerülhet az autó javítása

Egy kátyú okozta sérülés körülbelül 20-30 ezer forintos kárt okoz a kocsiban, persze a sérülés súlyosságától függően. Előfordulhatnak felnisérülések, károsodhat a futómű is, de ami ennél is fontosabb, hogy az országutakon akár személyi sérüléssel járó balesetet is okozhat. Ha nincs biztosításunk, akkor először a közút fenntartójához kell fordulnunk egy baleset után: a településeket összekötő utak esetében ez a Magyar Közút, lakott területen pedig az illetékes önkormányzat. Ha pedig van biztosításunk, akkor kátyú okozta balesetben elég a saját biztosítónkhoz fordulni, persze alaposan dokumentálva, hogy mi történt.

Némi javulást láthatunk az úthálózat minőségében, ha az utóbbi öt évet nézzük. Nagyjából 2018-ig az úthálózat minősége stagnált, a következő évben viszont már lecsökkent a rossz minőségű utak aránya, a megfelelő, valamint jó besorolást kapott utak száma pedig növekedésnek indult. Persze ha megnézzük a statisztikát, azért kiderül, hogy még bőven van min dolgozni.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

útfejlesztés

magyar utak

ksh

útjavítás

úthibák

kátyúk