Ezt sok magyar nem is tudja: erre érdemes figyelni pénzfelvételkor

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezt sok magyar nem is tudja: erre érdemes figyelni pénzfelvételkor

Továbbra is nagyon ragaszkodnak a magyarok a készpénzhez, a leggyakrabban pedig saját bankjuk ATM-jéből veszik azt fel. A háztartások készpénzállománya folyamatosan és brutális mértékben nő, lapunk pedig most annak járt utána, előfordulhat-e olyan helyzet, mikor a számlavezető bankunk saját ATM-jét elhagyva egy más pénzintézet automatájából jobban megéri felvenni a pénzt.

Bár egyre többet vásárolunk az interneten, és a bankkártyánkat is sokkal többet használjuk, de még most is sokan esküsznek a készpénzre, a magyar háztartásokban a havi pénzügyi műveletek közé tartozik, hogy akár több tízezer forintot vegyenek ki készpénzben.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint idén márciusban döbbenetes mértékű, több mint 8 ezer milliárd forint volt a háztartások készpénzállománya, tehát a magyarok továbbra is ragaszkodnak a megfogható, zsebben hordható készpénzhez. Ez a statisztikai adat egyébként folyamatosan nő: 2021 márciusában, vagyis egy évvel korábban ez az összeg 7500 milliárdnál alacsonyabb volt. A bankadó bevezetésével, a folyamatos kamatemelésekkel azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a havi készpénzfelvételeket milyen díjjal vesszük igénybe, ezeket a plusz terheket ugyanis a bankok többsége biztosan az ügyfelekre fogja hárítani.

A Pénzcentrum most utánajárt, hogy a bankok milyen szolgáltatásokat kínálnak, és valóban jobban megéri-e idegen ATM-ből vagy bankfiókból felvenni a készpénzt. Fontos hozzátenni, hogy a bankok a törvényben meghatározott módon havonta két ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak - ez a törvény csaknem 10 éve, 2013-ban lépett hatályba. 150 ezer forintos összeghatárig létezik, tehát a havi pénzügyi tervezésnél ezt figyelembe kell venni, és sokan így is tesznek.

A K&H-nál sok a kedvezmény

A K&H-nál jobban megéri saját ATM-ből felvenni a pénzt, ráadásul a bank több kedvezményt is ad. A Pénzcentrumnak köldött válaszokból kiderül, hogy 228 000 Ft esetén lehetséges, hogy ugyanannyiba kerül K&H-s és más bank ATM-ből is a készpénzfelvétel.

A havi kedvezményes tranzakción belül az ügyfélnek nem kell tranzakciós díjat fizetnie, csak a tranzakciós illetéket (készpénzfelvétel esetén 0,6%). Amennyiben az ügyfél az ingyenes készpénz felvételi nyilatkozatot a bankunknál egy számlájához teszi meg, akkor az első 2 tranzakció során, max. havi 150 000 Ft-ig nem szükséges megfizetnie a tranzakciós illetéket

- közölte a portállal a bank kommunikációs kampányfelelőse. A K&H-nál magasabb az idegen ATM-ből felvett tranzakciós díj fix illetéke forintban, ám a százalék a saját ATM-nél magasabb, 228 ezer forint felett előfordulhat, hogy már kevésbé éri így meg.

Unicredit: különbségek vannak a számlacsomagokban

Az Unicreditnél leginkább az ügyfél saját bankolási szokásai, valamint a számlacsomag díjainak különbözősége mutatja meg, mennyire éri meg saját vagy más ATM-et használni a készpénzfelvételhez. A banknál érdeklődésünkre azt közölték, hogy itt is elérhető a havi két ingyenes készpénzfelvétel, de hosszú távon itt is inkább megéri a saját automatákat használni - azt javasolják, hogy nézzük meg alaposan a kondíciós listát.

UniCredit-bankkártyák használatával a belföldi készpénzfelvétel százalékos díja minden esetben az UniCredit Bank által üzemeltetett ATM-ek esetében a legalacsonyabb. Ez alól kivétel, ha az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozat szerinti vagy az ügyfél számlacsomagjába foglalt ingyenes készpénzfelvétel történik, mert ezekben az esetekben ATM-hálózattól függetlenül díjmentes a belföldi készpénzfelvétel, azaz ezekben az esetekben nincs különbség a saját banki vagy más banki ATM között

- közölte a Pénzcentrummal az Unicredit kommunikációs munkatársa.

Erste Bank: ez nem fordulhat elő

Az Ersténél semmilyen olyan kondícióba nem futhatunk bele, amely során jobban megérné más bank automatáit használni - közölték lapunkkal a kérdéseinkre küldött válaszokban. Hozzátették azt is, hogy az Erste Bankcsoport ATM-jeiből még külföldön is ugyanannyiba kerül pénzt kivenni, mint a hazai automatákból, ami sok pénzt megspórolhat nekünk akár a nyaralás vagy külföldi kiküldetés során.

A legolcsóbb megoldás az ATM-ből bankkártyával történő készpénzfelvétel, a legdrágább a fióki pénztári szolgáltatás választása. Természetesen az Erste Bank is biztosítja ügyfelei részére a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, nyilatkozat után, a törvényi feltételek szerint. Továbbá bizonyos számlacsomagok esetében elérhető az úgynevezett Erste Korlátlan ATM Készpénzfelvételi Csomag, amely kiegészítő szolgáltatás havi fix 697 forint és ATM-es készpénzfelvételenként 0 forint + 0,6 százalék díj ellenében nyújt lehetőséget az ügyfelek részére készpénzfelvételre

- írta válaszában az Erste Bank kommunikációs munkatársa.

Raiffeisen: dupla díj az idegen automatáknál

Ebben a pénzintézetben is az előbb vizsgált bankokhoz hasonlóan jobban megéri a saját ATM-et választani. Belföldön 0,7%-os díjat számítanak fel a saját automatából kivett összeg után, idegen ATM esetében ennek a dupláját, 1,4%-ot kell kicsengetni, ha már elhasználtuk a havi két ingyenes készpénzfelvételt. A fix, forintosított díj egyaránt 655 forint.

Érdekesség, hogy a bank kondíciós listájában nem szerepel, mennyit kér a bank akkor, ha belföldi fiókban akarunk készpénzt felvenni. Belföldön, ha idegen fiókot választunk, ez a díj 606 Ft, ha külföldi fiókban tesszük, akkor 10,12 eurót kóstál (kb. 4100 forint hétfő délutáni árfolyamon).

Általánosságban elmondható, hogy saját (Raiffeisen) ATM-ből történő készpénzfelvétel kedvezőbb kondíciók mellett történik, mint az idegen (nem Raiffeisen) ATM-ből történő készpénzfelvétel. Néhány számlacsomag esetében a saját és az idegen ATM-ből történő készpénzfelvétel díja megegyezik. Az aktuális díjakról a mindenkor hatályos kondíciós listákból tájékozódhatnak ügyfeleink.

- írta a portálnak küldött válaszában a Raiffeisen Bank.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

atm

készpénz

készpénzfelvétel

költségek

díjak

fizetés