Bejelentést tett a kormány: részlegesen eltörlik a rezsicsökkentést, ezek a családok fizethetnek

Pénzcentrum   
  Megosztom
Bejelentést tett a kormány: részlegesen eltörlik a rezsicsökkentést, ezek a családok fizethetnek

Miután Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt délelőtt összehívta a kormánykabinetet, délután fél négytől Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart sajtótájékoztatót.

Komoly döntések születtek a ma délelőtti kabinetülésen, ezeket ismertette délután Gulyás. A miniszter sajtótájékoztatóját azzal kezdte, eljött az idő, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, egy év alatt az áram ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, ismertette a miniszter. Nem lesz gáz télre Európa nagy részében - folytatta Gulyás, aki ezután azt is bejelentette, 7 intézkedéssel fékeznék meg az energiaválságot, írja a Pénzcentrum. Az intézkedések a következők:

  • 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  • Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Jelenleg a tárolóink 44%-áig töltöttek. Ez csupán negyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  • Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és tűzifára, a bértárolás a kivétel
  • Jelentősen fokozzák a lignit kitermelést és növelik a szénbányászatot.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  • A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is kezdeményezik.

Aki az átlag felett fogyaszt, mérsékelje a fogyasztást, vagy pedig fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz - és áramár csak az átlag magyar fogyasztás mérték - ismertette ezután a legfontosabb változást miniszter. Ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy. A rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti. A határok a következők lesznek:

  • 210 kWh per hó, éves szinten 2523 kWh
  • 144 köbméter per hó, 1529 köbméter éves szinten

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gulyás gergely

kormányinfó

kormány

rezsicsökkentés