Bejelentést tett a kormány: részlegesen eltörlik a rezsicsökkentést, ezek a családok fizethetnek

Pénzcentrum   
  Megosztom
Bejelentést tett a kormány: részlegesen eltörlik a rezsicsökkentést, ezek a családok fizethetnek

Miután Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt délelőtt összehívta a kormánykabinetet, délután fél négytől Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart sajtótájékoztatót.

Komoly döntések születtek a ma délelőtti kabinetülésen, ezeket ismertette délután Gulyás. A miniszter sajtótájékoztatóját azzal kezdte, eljött az idő, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, egy év alatt az áram ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, ismertette a miniszter. Nem lesz gáz télre Európa nagy részében - folytatta Gulyás, aki ezután azt is bejelentette, 7 intézkedéssel fékeznék meg az energiaválságot, írja a Pénzcentrum. Az intézkedések a következők:

  • 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  • Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Jelenleg a tárolóink 44%-áig töltöttek. Ez csupán negyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  • Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és tűzifára, a bértárolás a kivétel
  • Jelentősen fokozzák a lignit kitermelést és növelik a szénbányászatot.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  • A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is kezdeményezik.

Aki az átlag felett fogyaszt, mérsékelje a fogyasztást, vagy pedig fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz - és áramár csak az átlag magyar fogyasztás mérték - ismertette ezután a legfontosabb változást miniszter. Ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy. A rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti. A határok a következők lesznek:

  • 210 kWh per hó, éves szinten 2523 kWh
  • 144 köbméter per hó, 1529 köbméter éves szinten

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gulyás gergely

kormányinfó

kormány

rezsicsökkentés