Ilyen házakra vadásznak a jómódú magyarok: jó befektetés a legújabb hóbort

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ilyen házakra vadásznak a jómódú magyarok: jó befektetés a legújabb hóbort

Ma már egyre több magyar lakásvadásznál alapvetés, hogy legyen saját medencéje a jövendőbeli ingatlannak. És úgy tűnik, a járvány alatt a beruházók is rájöttek arra, hogy az újépítésű ingatlanokat is sokkal eladhatóbbá teszi egy saját úszómedence - főleg a nyári időszakban. A Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek szerint egyre több házat hirdetnek saját medencével. Ugyanakkor érdemes körültekintőnek lenni, ha egy ilyen ingatlan megvásárlásán törjük a fejünket: ha mellényúlunk csúnya ráfizetés is lehet a dologból. Az is kiderül, hogy mennyivel dobja meg egy ingatlan értékét, ha a tulajdonosok végül rászánják magukat egy medence építésére. Eladáskor vajon tényleg megtérülhet a befektetés?

A járvány alatt rengetegen jöttek rá arra, hogy mindaddig mennyire nem az igényeiknek megfelelő ingatlanban éltek: a korlátozások miatti sok otthonlét, homeoffice rengeteg magyart ébresztett rá arra, hogy túl kicsi az otthona, és olykor a kertbe is jó lenne kimenni. Éppen ezért sokan léptek is, a fővárosi agglomeráció például már egészen a Balatonig ér - szakértők szerint nagyjából ez az a határ, ahonnan az átlag ingázó még hajlandó bejárni dolgozni a fővárosba. Emellett a lakáshitelek iránt is megnőtt a kereslet, írja a Pénzcentrum.

A medencés ingatlanok iránt is elég nagy igény mutatkozott, és ez az őrület még mindig kitart. De tényleg megéri a pluszpénzt - ha már lúd, legyen kövér- egy saját medencés ház megvásárlása? Hogy pontosan mennyit dobhat egy ingatlan értékén egy saját medence, azoknak is fontos infó lehet, akik épp terveznek egyet építeni a kertbe. Most ingatlanpiaci szakértőkkel jártuk körbe a témát!

Egyre többeknél elvárás

A medence megléte nem feltétele a vásárlásnak, nagyon ritka az olyan érdeklődő, aki a medence meglétét kezelné fő prioritásként - mondták az OTP Ingatlanpont szakértői, akiknek a kínálatot tekintve régiónként eltérőek a tapasztalataik. A Balaton déli partján az újépítések esetében szinte alapvető, míg a használt ingatlanoknál inkább eseti adottság. A főváros környékén inkább az ikerházak, különálló családi házakra jellemző a medence, a prémium kategóriában pedig mondhatni, hogy alapvető elvárás a medence megléte. Az Észak-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is ritka a kínálatban a medencés ingatlan.

Tapasztalataink alapján a medencés ingatlanok a kínálat szűk rétegét képezik, azonban nem jellemző, hogy a hiánya kizáró tényező lenne, hiszen egy előregyártott medence akár pár nap alatt is telepíthető, feltéve, hogy a telken belül van elég hely

- tették hozzá.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pedig elmondta, hogy a medence a nyári időszakban sokkal könnyebben eladhatóvá teszi a házakat.

Ez a hatás annyira felerősödött, hogy már vannak olyan lakóparkok, ahol az új lakások tulajdonosainak szabadtéri medencé(ke)t építenek a beruházók. Az egyre melegebb időjárás miatt szinte minden ház kertje újabb kiegészítővel bővült: a trambulin mellett nyáron már a medencék is feltűnnek a kertekben

- vázolta a szakember, aki szerint az épített medencével rendelkező ingatlanok viszont helyzeti előnyből indulnak a piacon. Ismertette, hogy adataik szerint jelenleg több mint 4600 ilyen ingatlant kínálnak eladásra, ami az összes eladó lakás és ház 4 százalékának felel meg.

Érdekes összevetés, hogy öt évvel ezelőtt ez az arány még 1-2 százalék között mozgott

- tette hozzá.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

ingatlanok

lakáspiac

medence

medencés ingatlan

luxusingatlan