Újabb hazai siker: ezúttal a népszerű magyar gyümölcs kapott uniós oltalmat

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb hazai siker: ezúttal a népszerű magyar gyümölcs kapott uniós oltalmat

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma” mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön, azaz felkerüljön azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Unióban. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 80-ra emelkedett ezek száma: 29 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 13 magyar pálinka elnevezése védett az EU területén.

Magyarország gazdaságában a mezőgazdaság és az élelmiszeripar különleges jelentőségű. Hazánk számos kiváló minőségű és egyedi termékkel büszkélkedhet. Az olyan - nemzetközi színtéren is elismert - megjelölések, mint a Szegedi paprika, a Tokaji bor vagy a Balatoni hal hazánk, azon belül az elnevezésükben megjelölt termőhely, település, régió hírnevét is öregbítik. Ezek a termékek a magas minőségi követelmények fenntartása mellett az uniós oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelentenek.

A „Derecske alma” termesztése a Hajdú-Bihar megyében található Derecske városához, Hajdúbagos, Konyár, Sáránd és Tépe településekhez köthető. Az elnevezés több különböző almafajtára vonatkozik ugyan, ám abban megegyeznek, hogy magas kalciumtartalmuknak köszönhetően nagy húskeménységűek, ropogósak és hosszú ideig tárolhatóak. A Derecskére és térségére jellemző talaj- és éghajlati adottságoknak, illetve a termelők elkötelezett munkájának és szaktudásának köszönhetően a „Derecske alma” termesztési kultúráját és egyedi minőségét korábban már számos rangos szakmai díjjal is elismerték.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

európai unió

uniós oltalom

derecske alma

alma