Pánikvásárlás a tüzépeken: erre figyelj, ha rezsicsökkentés miatt fafűtésben gondolkodsz

Pénzcentrum   
  Megosztom
Pánikvásárlás a tüzépeken: erre figyelj, ha rezsicsökkentés miatt fafűtésben gondolkodsz

Már eddig is óriási volt a kereslet a fatüzelésű kályhákra, ám a rezsiemelés hírére ez méginkább eszkalálódott, olyannyira, hogy a forgalmazók lassan kifogynak a készletekből. Megnéztük, milyen alternatív útvonalról lehetne kályhát szerezni. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy bár valóban jó alternatívája lehet a gáznak a fatüzelés, de nem feltétlenül alkalmas arra minden ingatlan, sőt. Szilágyi László, a Víz-, gáz, fűtéstechnika szaklap kiadóvezetője attól tart, hogy a kályhavásárlások megszaporodásával a szén-monoxid mérgezések száma is drasztikusan megnőhet. Épp ezért azt tanácsolta, hogy mindenképp hívjuk ki a kéményseprőket beüzemelés előtt.

Az egyik legnagyobb hazai forgalmazó a Pénzcentrumnak elmondta, hogy ugyan nyáron is kb. 5000 kandalló és sparhelt van a raktáraikban, ám a megnövekedett érdeklődés miatt ez a készlet nagyjából két hétig fog kitartani.

A rohamra nem voltak felkészülve a forgalmazók, hiszen a kandallókat általában ősztől kezdik venni az emberek és a beszerzés ütemezése is fél évvel megelőzi a szezont, így a nyári szezonban mindenhol kevesebb a készlet. A termékek valószínűleg hamarosan kifogynak a raktárakból és az őszi beszerzéskor érkező kandallók, sparheltek sem biztos, hogy sokáig tartanak majd, az árak is elszállhatnak, tekintve az extrém szinten megnövekedett keresletet - magyarázta a Warnex-Global Magyarország marketing managere, Baranyai Zoltán.

Hasonló roham indult a tüzépeken is, pár nap alatt többszörösére nőtt az érdeklődés a már amúgy is megdrágult tüzelő iránt, a vásárlók már a tüzépeket úgy keresik fel, hogy mindegy milyen áron, csak legyen szén vagy fatüzelő. Több helyen mára ki is fogytak a készletek, és bizonytalan az utánpótlás a csehországi és lengyelországi bányákból vagy a hamburgi kikötőből.

Erre figyelj, ha kályhában gondolkodsz

Bár a háború és az elszálló energiaárak hatására is ingencsak megnőtt a kereslet az alternatív fűtési megoldások iránt, most a rezsicsökkentés-csökkentés láthatóan komoly változást hozott az emberek gondolkodásában, a kereslet mégtovább eszkalálódik. Azonban, ha valaki kapkod, és nem a saját ingatlanához megfelelő berendezést választ, lehet, hogy pórul is járhat. Nincs olyan egyetemes tanács, amely mindenkire vonatkozik, ahány ház, annyiféle megoldás

- mondta a Pénzcentrumnak Szilágyi László, a Víz-, gáz, fűtéstechnika szaklap kiadóvezetője.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rezsicsökkentés

fafűtés

tüzelés

tüzép