Durva bírság jár érte, ha így csökkentenénk a rezsit: sokan nem tudják, de ez szigorúan tilos

Pénzcentrum   
  Megosztom
Durva bírság jár érte, ha így csökkentenénk a rezsit: sokan nem tudják, de ez szigorúan tilos

Durván felment a tüzelőanyagok ára, és a rezsicsökkentés visszavágása újabb ellátási problémákhoz vezethet a piacon. A magyarok ugyanis már a háború kitörését követően elkezdték felvásárolni a tűzifát, brikettet, erre pedig még rá is tett egy lapáttal a rezsiemelés: piaci forrásaink szerint sok kereskedő már a kormányzati bejelentés után megemelte árait. Aki fát szeretne vásárolni télire, érdemes résen lennie: a csalók is tudják, hogy intenzív időszakot élünk, az ember könnyebben bedőlhet nekik. Azt viszont felejtsük el, hogy majd a régi bútorok, és a felújításból maradt faanyagok kerülnek a kályhába: csúnya büntetés lehet a vége, ha valaki ilyesmivel fűt.

A háború kitörése miatt már február vége óta szokatlanul nagy a forgalom a hazai tüzépeken - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség. Ennek következtében a szervezet szerint már február óta előfordultak kisebb-nagyobb fennakadások, esetleg készlethiány. Mint hozzátették, a múlt heti kormánybejelentések hatását még nem tudták felmérni a piacon, de a rezsicsökkentés megvágásának híre minden bizonnyal tovább eszkalálta a helyzetet, írja a Pénzcentrum.

Ez egybevág a tüzéptelepek korábbi nyilatkozataival is: van olyan hely, ahol a háború kezdete óta eltelt 5 hónap alatt annyi tüzelő kelt el, mint máskor két év alatt. A helyzeten a folyamatos drágulás sem segít, az emberek inkább már most jó előre bespájzolnak tűzifából, mielőtt még jobban elszállnak az árak. Ez sok helyen készlethiányt eredményezett.

A készletek lassan kimerülnek, a vegetációs időszak miatt a fakitermelés újrakezdése csak szeptember környékén várható

- nyilatkozta korábban egy egri tűzifa-lerakat munkatársa. Hozzátette, hogy az árak nagyjából a negyedével nőttek: tavaly ilyenkor körülbelül 3600 forintba került náluk egy mázsa hasított tűzifa, most 4490 forintot kell érte fizetni.

Durván felmentek az árak

A KSH adataiból is látható, hogy nagyon durván megdrágult a tüzelő: 100 kilónyi egységes, fűrészelt tűzifa tavaly június óta 15,5 százalékot drágult. Akkor még átlagosan 4230 forintba került, míg idén már 5010 forintért lehetett kapni a statisztikai hivatal szerint. Sőt, 2020-ban, a járvány kezdetén még átlagosan 4110 forintért lehetett hozzájutni ugyanennyi fához, tehát azóta majdnem 1000 forinttal emelkedtek az árak.

A fánál jobb hatásfokú brikett ára is jócskán megnőtt. Tavaly ilyenkor még 8910 forintért adtak belőle 100 kilónyit, manapság ugyanennyit 10530 forintért lehet megvenni a KSH szerint, ami szintén nagyjából 15,5 százalékos áremelkedés egyetlen év alatt. Közvetlenül a járvány előtt még 8610 forintért lehetett megvenni ugyanennyi brikettet, amelynek az ára tavaly ősszel kezdett igazán elszállni.

És ebben még nincs benne például a kiszállítás díja sem, illetve le-, illetve felrakodás költségét is külön szokták kiszámlázni a vállalkozások. A Pénzcentrum piaci információi szerint a drágulás júliusban semmi nem áll le, sőt, a rezsiemelés hírére újabb nagy roham indult, több tüzépen pedig azonnal is árat emeltek.

Csúnya büntetést kaphat, aki így fűt

Bár kecsegtető lehet, hogy a drága fa helyett mondjuk bútorlapokat, vagy a felújításból megmaradt egyéb fahulladékot dobjunk a tűzre, de ez Magyarországon már súlyos pénzbüntetést von maga után. Ugyanis az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve az alábbiakat is:

  • „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
  • rétegelt lemez, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet úgy fogalmaz ennek kapcsán, hogy

(...) hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad. Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.

A levegővédelmi követelmények megsértéséhez kapcsolódó levegőtisztaság-védelmi bírságok mértékét. A jogszabály szerint a jogi előírásokat megszegve 100 ezer forintot kell fizetnie annak, aki nyílt téren éget illegálisan hulladékot,

Úgyhogy nem érdemes kockáztatni egy, a rezsiemeléshez hasonlóan fájdalmas kiadást a bírságra. Amennyiben pedig azt tapasztaljuk, hogy a szomszéd hulladékot éget, a Fűts okosan kampány tanácsai szerint első lépésként érdemes személyesen megkeresni a légszennyezőt és megbeszélni a problémát. Bár a jogszabály nem ismerete nem mentesít a felelősség alól, az is lehet, hogy nem tudja, melyek azok az anyagok, amelyeket tilos elégetni. Amennyiben a személyes beszélgetés nem jár sikerrel és továbbra is folytatja az illegális tevékenységet, akkor az illetékes kormányhivatal járási hivatalában lehet bejelentést tenni, a panaszt pedig a környezetvédelmi hatóságok vizsgálják ki.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

fafelvásárlás

rezsicsökkentés

fa

bútorlap

büntetés

tüzelés