Katások, figyelem! Megjelent a törvény a kata beszántásáról: itt vannak a részletek!

HelloVidék   
  Megosztom
Katások, figyelem! Megjelent a törvény a kata beszántásáról: itt vannak a részletek!

Hétfőn este megjelent a Magyar Közlönyben a kata szerint adózókat érintő új törvény, úgyhogy mutatjuk a változásokat! A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete hétfő este közleményt adott ki arról, hogy szerintük durva hibát hagytak az új katatörvényben.

Néhány órával azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírta, megjelent a Magyar Közlönyben az új katatörvény. Az indoklás szerint azért volt szükség az új jogszabályra, mert

a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés záloga és egyben a társadalmi jólét forrása az értékteremtő munka, ugyanakkor elismerve annak fontosságát, hogy indokolt a legkisebb gazdasági teljesítményű, saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül a lakosságot kiszolgáló egyéni vállalkozások adózási feltételeinek javítása az igazságos közteherviselés követelményeinek megfelelően, szükség volt a módosításra.

A törvény szerinti adóalanyiság bejelentésére vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 1-jétől tehető meg a 4. §-ban foglalt szabályok szerint. Az adóalanyiság bejelentésére vonatkozóan 2022. szeptember 25-éig megtett nyilatkozat alapján az adóalanyiság a 4. § (1) bekezdésétől eltérően 2022. szeptember 1-jétől jön létre.

Aki a törvény szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozó az Szja tv. 50–56. §-a szerinti átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be. A bejelentés módját és formáját az állami adó-és vámhatóság honlapján 2022. augusztus 15-éig közzé teszi.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete hétfő este közleményt adott ki arról, hogy szerintük durva hiba maradt az új katatörvényben - írta a 24.hu. Mint közleményükben írták,

Az új katatörvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével!

A MKOE szerint a jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza, ráadásul a a törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása. Hozzátették, hogy az észrevételt már szombat éjjel eljuttaták emailben a Sándor-palotában, de nem kaptak választ.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után az alábbi a Pénzügyminisztérium az alábbi állásfoglalást juttatta el a HelloVidék szerkesztőségének. A tárca álláspontját az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

A Magyar Könyvelők Országok Egyesülete sajnos félreértelmezi az adótörvényt és valótlan híreket terjeszt. Súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-re visszamenőleg választhatják idén az átalányadót. A jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben (az szja törvényben) szabályozott adózási mód (az átalányadó) fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni. Az új kata törvény kedvezményes szabálya hosszabb időt biztosít az átalányadóra váltóknak. Azoknak akiknek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatják, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-től átalányadózó.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kata

kata-módosítás

gazdaság

vállalkozás

könyvelő

könyvelés