Milliós bírságot szabott ki a Nébih: ezek a termékek akadtak fönn a rostán

HelloVidék   
  Megosztom
Milliós bírságot szabott ki a Nébih: ezek a termékek akadtak fönn a rostán

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

A Szupermenta legújabb terméktesztjén az omega-3 zsírsavkapszulák álltak a célkeresztben. Összesen 21 olyan étrend-kiegészítőt vizsgáltak a szakemberek, amelyeken az omega-3 zsírsavak mennyiségét is feltüntették. Ezeket az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal – például hallal, lenmaggal, egyes algákkal vagy koncentrált formában egyes étrend-kiegészítőkkel – biztosítható a bevitelük. A hal- és az algaolajkapszulákban az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) zsírsavtartalom a meghatározó. Az előírt feltételek teljesülése esetén a DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához, az EPA és a DHA együtt pedig a szív megfelelő működéséhez.

Az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérések alkalmával sor került a zsírsavösszetétel és a nehézfém-tartalom vizsgálatára, emellett a szakemberek – többek között – a növényvédőszerek és az egyéb vitaminok jelenlétét is ellenőrizték. E vizsgálatok során nem merült fel kifogás.

A tesztelt omega-3 zsírsavkapszulák nagy részénél, szám szerint 17 étrend-kiegészítőnél jelölési hibákat tárt fel a hatóság. Probléma volt többek között az adalékanyagok minőségével és feltüntetésével, a származásra, a tápértékre vonatkozó jelölésekkel, valamint a tokoferolok, a rozmaringkivonat és az új élelmiszerként engedélyezett Schizochytrium mikroalgából nyert olaj felhasználásával is.

A Szupermenta termékteszt során rendhagyó módon a termékek preferenciakérdőíves értékelésére került sor. A 15 kérdés mindegyike vásárlói döntést befolyásoló szempontokra koncentrált, például: a válaszadók milyen kapszulaméretet választanak szívesen, hány napra elegendő mennyiséget tartalmazó kiszerelést vásárolnának, mennyit költenének rá, mely tulajdonsága miatt szednek vagy szednének omega-3 zsírsavkapszulát. A kérdőív eredményei alapján a válaszadók elvárásainak leginkább egy olyan termék felelne meg, ami kis kapszulaméretű, napi 1 szem adagolású, ugyanakkor 1 havi adagnál több kapszulát tartalmaz. Ezenkívül fontos elvárás, hogy lehetőleg tartalmazzon az omega-3 hatóanyagon kívül vitaminokat is, ne legyen erős, kellemetlen szaga és utóíze, az árfekvése pedig 3000-5000 forint között legyen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nébih

termékteszt

szupermenta

étrendkiegészítők

omega-3