Nem sok jóra számíthatunk: ezek a kisvállalkozások mehetnek csődbe először

HelloVidék   
  Megosztom
Nem sok jóra számíthatunk: ezek a kisvállalkozások mehetnek csődbe először

Vajon milyen mértékű drágulást hajlandóak még elfogadni a vásárlók? Ez a kérdés már minden szektorban felmerül, napi beszédtéma a bioboltok és patikák értékesítőknél és a beszállítóknál is. Kérdéses továbbá, hogy ősztől mennyire lesz pénze a vásárlóknak, milyen áron fogják még a termékeket megvenni? Jelen körülmények csökkenthetik a márkahűséget, illetve az üzletek között is egyre nagyobb verseny alakulhat ki – hívta fel a figyelmet Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.

A kis online cégek járhatnak a legrosszabbul

Online területen még sokkal érzékenyebb ez a kérdés, ugyanis sok cég nincs felkészülve a folyamatos árváltozásra. Ez nagy terhet jelent a pár fős cégeknek, ugyanis könnyen lehet, hogy most havonta többször is módosítani kell az áraikon, miközben korábban erre csak egyszer volt szükség évente. Ha nem tudnak időben reagálni, akkor előfordulhat, hogy veszteségesen értékesítenek

- mutatott rá Jánvári András. Ami segíthet a piacnak, hogy az elmúlt két-három évben, leginkább a pandémiának köszönhetően az emberek életében fontos szempont lett az egészségmegőrzés, így hajlandóak költeni a vitaminokra, tudatosult ezek fontossága. „Emellett azonban azt is nehéz megjósolni, hogy vajon mikor érkezik el az a lélektani határ, ami felett már nem lesznek hajlandóak erre költeni az emberek, és inkább ismét elkezdenek lemondani ezekről a termékekről” – tette hozzá.

Piaci átrendeződés a kereskedők és a beszállítók oldalán

Az alapanyagok árai mellett a logisztikai költségek is egyre drágulnak, a gyártók esetében látványos a piaci ár növekedése, és az egész ágazatot sújtja az árfolyamok elszállása. A vitaminok piacán nincsen lehetőség hazai termelésre, ugyanis lehet, hogy a tablettákat itthon készítik, azonban az alapanyagok a legtöbb esetben a világ másik végéről, például Kínából érkeznek, ami nagy mértékben növeli az előállítási költségeket

- magyarázta a szakértő. „Azok a kereskedők, akiknek van raktáruk és kellő likviditásuk, készleteznek amennyire tudnak, de ebben kockázatot jelent, hogy a piaci trendek folyamatosan változnak. A mi piacunkra is egyre jellemzőbb, hogy az ismert márkák helyett elkezdik a vásárlók az olcsóbbakat preferálni. Ez egyelőre a reformélelmiszerek esetében érezhető, azonban a vitaminoknál is kezd egyre jellemzőbb lenni” – tette hozzá a Multi-vitamin.hu ügyvezetője.

Egyre több a megbízhatatlan webshop

Az elmúlt két évben sokat lehetett hallani, hogy milyen jól járnak azok, akiknek webáruházuk van, és ők lesznek a gazdasági átalakulás nyertesei.

Mindez igaz volt 2020-ban, azonban összességében a pandémia előidézte változások azt okozták, hogy nagyon nagy arányban jelent meg konkurencia. Sajnos a vitaminok piacán is sok olyan webáruházat nyitottak, amelyek leszerződtek egy-egy nagykereskedéssel, majd otthon csomagolták be a termékeket. Az olcsóbb árak elsőre talán vonzónak tűnnek, azonban akkor van baj, amikor egy vásárló mást kap, mint amit rendelt vagy esetleg a szavatossági ideje rossz a terméknek, a weboldalon pedig még egy telefonszám sincs feltüntetve

- hívta fel a figyelmet az online kereskedelmi szakértő.

Egyre pesszimistább a hangulat

Az elmúlt hét eseményeit és változásait követően a piac egyre nagyobb része kezd pesszimistává válni, hiszen kérdéses, hogy a vásárlók meddig engedhetnek meg még maguknak egy-egy terméket.

Sajnos azt már most is lehet látni, hogy az egy-két fős bioboltok egy jelentős része meg fog szűnni, ugyanis a jelenlegi körülmények között nem fognak tudni az árérzékeny vásárlók számára megfelelő árakat, a vásárlók többi részének pedig megfelelő szélességű árukészletet fenntartani ezekben az üzletekben

- hívta fel a figyelmet Jánvári András.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

bioboltok

patikák

drágulás

jánvári andrás

milti-vitamin

online kereskedelem

webshopok