Atyaég, még tovább drágulnak az albérletek! Ezek a bérleti díjak most vidéken

HelloVidék   
  Megosztom
Atyaég, még tovább drágulnak az albérletek! Ezek a bérleti díjak most vidéken

Még meredekebb emelkedőre kerültek júniusban az átlagos bérleti díjak, lakbérek országos szinten és a fővárosban egyaránt. Júniusban ugyanis a havi drágulás 3,8 százalékos volt, Budapesten pedig 4 százalékos, ezzel szemben májusban 2,6, illetve 2,5 százalékot tett ki. Éves szinten pedig országos átlagban 23,4 százalékkal, a fővárosban pedig 24 százalékkal kerültek többe a kiadó lakások a bérlők számára. - derül ki a legújabb KSH-ingatlan.com lakbérindexhez készült elemzésből.

Júniusban tovább gyorsult az albérletdrágulás

  • Bár hosszabb távon, 2015-höz képest az albérletek átlagos bérleti díja országos szinten közel 66 százalékkal, Budapesten pedig 57 százalékkal nőttek júniusban. Az inflációval korrigált adatok szerint jóval visszafogottabb 26 és 19 százalékos a drágulás.
  • A júniusi átlagos - nominális - lakbérek 23,4 százalékos, a fővárosban pedig 24 százalékos emelkedést mutattak.
  • Közvetlenül a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt Budapesten a téglaépítésű albérletek átlagos bérleti díja 125-350 ezer forint, a paneleké 130-290 ezer forint között volt. A kiadó szóbákat pedig közel 35,5-118,5 ezer forintért kínálták.
  • Az egyetemvárosok közül Debrecent 150 ezer forint jellemzi. Győrött, Pécsett és Szegeden egyaránt 140 ezer forint az átlag, Miskolcon pedig 100 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.

Még meredekebb emelkedőre kerültek júniusban az átlagos bérleti díjak lakbérek országos szinten és a fővárosban egyaránt. Júniusban ugyanis a havi drágulás 3,8 százalékos volt, Budapesten pedig 4 százalékos, ezzel szemben májusban 2,6, illetve 2,5 százalékot tett ki. Éves szinten pedig országos átlagban 23,4 százalékkal, a fővárosban pedig 24 százalékkal kerültek többe a kiadó lakások a bérlők számára. - derül ki a legújabb KSH-ingatlan.com lakbérindexhez készült elemzésből, amely ismerteti egyrészt azt is, hogy az inflációval együtt milyen drágulás ment végbe a piacon. Másrészt bemutatja, hogy a felvételi ponthatárok csütörtöki kihirdetése előtt mennyiért kínálták a téglaépítésű és panellakásokat, valamint szobákat Budapesten és az egyetemvárosokban.

Közel 66 százalékos vagy csak 26 százalékos a drágulás?

Bár a bérleti díjak emelkedése kétségtelenül tempós, a hosszabb távú, inflációt is figyelembe vevő adatok azért mérsékeltebb drágulást mutatnak. 2015-höz képest az átlagos lakbérek országos szinten majdnem 66 százalékkal, a fővárosban 57 százalékkal emelkedtek júniusig a lakbérindex szerint. A KSH munkatársai az ingatlan.com adatai alapján azt is kiszámolták, hogy az inflációt is figyelembe véve az országos drágulás 26 százalékos, a fővárosi pedig 19 százalékos volt

- értékelte a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a bérek is emelkedtek, ami szintén támaszt adott a drágulásnak az elmúlt években. 2015-ben éves átlagban alig több mint 162 ezer forint volt a kedvezmények nélküli országos nettó átlagfizetés, míg az idei év első negyedévben 338 ezer forintra rúgott az átlagbér.”

Mennyibe kerül egy kiadó panel? És egy szoba?

Ebben a helyzetben indul a felsőoktatási intézményekbe tartó, a lakhatást albérletben tervező diákokhoz köthető nyári albérletszezon. Az ingatlan.com elemzése ennek apropóján bemutatja, hogy a csütörtöki ponthatár-hirdetés előtt egy nappal, szerdán mennyibe kerültek az albérletek.

Budapesten a téglaépítésű kiadó lakóingatlanokat 125-350 ezer forintért kínálják. A különböző kerületeket nézve a VIII.-ban 185 ezer, a XI.-ben 190 ezer, a XI.-ben 210 ezer, a XIII.-ban pedig 200 ezer forint az átlag. A fővárosi kiadó panellakásokat 130-290 ezer forintos ár jellemzi. Az említett kerületekben pedig 150-215 ezer forintos átlagos díjjal várnak bérlőre a lakótelepi ingatlanok. A budapesti kiadó szobák esetében pedig 35 500 forinttól 118 500 forintig terjed a skála.

Az ingatlan.com szakértője az adatokat értékelve elmondta, hogy a panellakások az elmúlt hetekben felértékelődtek az albérletpiacon is. Ennek oka, hogy a távfűtéses lakásokra nem vonatkoznak a gázfogyasztást is érintő új rezsiszabályok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanok

albérletek

drágulás