Elképesztő, ami a magyar földeken történik: mi lesz így a magyar kukoricával?

Agrárszektor   
  Megosztom
Elképesztő, ami a magyar földeken történik: mi lesz így a magyar kukoricával?

Teljesen elesett kukoricafronton Kelet-Magyarország, és mostanra nyugaton is egyre több helyen akadnak gondok a vetéssel - tájékoztatta az Agrárszektort Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, bíznak abban, hogy a Dunántúlon lesz annyi kukorica, hogy a belső felhasználásra elegendő lesz. A szakember szerint az már most biztos, hogy nagyon át fog rendeződni a szántóföldi növénytermesztés hazánkban, ami részben annak is „köszönhető”, hogy míg eddig 430-470 ezer forint volt egy hektár őszi kalászos élőállítási költsége, most úgy látszik, hogy ez el fogja érni a 660-700 ezer forintot is hektáronként.

Habár eddig úgy tűnt, hogy nyugaton nem olyan rossz a kukoricahelyzet Magyarországon, mint keleten, mostanra a Dunántúlt is „elérte az aszály”, és egyre több helyen akadnak gondok a kukoricával. Jelenleg azt látni, hogy sok helyen mennek tönkre a vetések nyugaton is, de az biztos, hogy Kelet-Magyarország teljesen elesett kukoricafronton

- mondta az Agrárszektornak Petőházi Tamás. Hozzátette, keleten a legtöbb helyen silózzák be a kukoricát, és vannak helyek, ahol annyira siralmas a helyzet, hogy mindössze minden 300. kukoricatövön van csak egy csőkezdemény. Kiemelte, gyakorlatilag most tartunk ott, hogy nem lehet megmondani pontosan, mennyi kukorica várható idén, illetve mennyire rossz a helyzet a Dunántúlon.

Bízunk abban, hogy Nyugat-Magyarországon lesz annyira kukoricatermés, hogy a belső felhasználásra elég lesz. Ez 5 millió tonna körüli mennyiséget jelent, de ebben benne vannak a bioetanol gyárak is, ahol a takarmány a melléktermék. Kérdéses azonban, hogy a mostani válság hatására, hogyan változik az állatlétszám hazánkban, és ebből kifolyólag a takarmány mennyisége, ami a bioetanol gyárakban keletkezik. Azt lehet mondani, hogy jelenleg teljes a bizonytalanság itthon.

Petőházi Tamás az árakkal kapcsolatban elmondta, hogy nagyon kaotikus a helyzet, jelenleg naponta változik például a kukorica ára is. A szakember szerint teljesen más helyzet lesz már itthon 2022 őszén is, hiszen míg eddig 430-470 ezer forint volt egy hektár őszi kalászos élőállítási költsége, most úgy látszik, hogy ez el fogja érni a 660-700 ezer forintot is hektáronként. Az biztos, hogy nagyon át fog rendeződni a szántóföldi növénytermesztés Magyarországon, az még ugyan kérdéses, hogy milyen mértékben, de azt látni, hogy több napraforgó lesz, viszont kevesebb repce a hazai földeken.

2022-2023-ban a legnagyobb mértékben a bekerülési költségek fogják meghatározni azt, hogy melyik gazda, milyen növényt választ és termeszt

- hangsúlyozta Petőházi Tamás.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

szántóföldi növénytermesztés

mezőgazdaság