Meglepő bejelentés, amire senki sem számított: így alakítják át a felsőoktatási felvételi rendszert

Pénzcentrum   
  Megosztom
Meglepő bejelentés, amire senki sem számított: így alakítják át a felsőoktatási felvételi rendszert

2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget. A bejelentést egyébként korábban Csák János, innovációs és kulturális miniszter tette meg. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Csütörtök este, körülbelül 20:30 tájékában élesített Szentkirályi Alexandra egy Facebook-posztot hivatalos oldalán, amelyen az áll: 2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget. Ennél több azonban a kormányszóvivő oldaláról egyelőre nem derült ki - írta a Pénzcentrum.

A posztot itt is meg lehet nézni:

Szentkirályi Alexandra posztját ugyanakkor megelőzte Csák János, innovációs és kulturális miniszter megszólalása (szintén a Facebookon). Ő elmondta, 2024-től nagy változások lépnek életbe. Amit eddig tudni lehet a minisztertől, hogy:

  1. továbbra is fenntartják az 500 pontos pontrendszert, amiből 100 pontot a középiskolai eredményei alapján kap a hallgató, 300-at az érettségi eredménye alapján, és 100 pontról maga az egyetem dönthet, legyen az szóbeli felvételi, sporteredmény, művészeti vagy egyéb társadalmi tevékenység;
  2. nem változik viszont a felvételi lebonyolítása, a felvi rendszerén mindenki hat helyre jelentkezhet;
  3. a nyelvvizsgával kapcsolatban azt mondta el a miniszter, továbbra is fenntartják, hogy minden érettségiző valamilyen nyelvből tegyen érettségi vizsgát, DE ezután a kormány a felelősséget az egyetemekre, a hallgatókra és azok családjaira ruházza, hogy döntsék el, milyen nyelvből, milyen szinten kell az a tudás, hogy azt a szakképzettségüknek megfelelően használni tudják később az életben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

nyelvvizsga

érettségi