Sok magyar ezzel csökkentené a rezsit: viszont könnyen elbukhatják hozzá az ingyenmilliókat

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sok magyar ezzel csökkentené a rezsit: viszont könnyen elbukhatják hozzá az ingyenmilliókat

Most, hogy a kormány bejelentette, hogy a magánszemélyekre csak egy bizonyos átlagfogyasztásig érvényes a rezsicsökkentés hirtelen, megsokszorozódott a napelemes rendszerek iránti kereslet. Ez pedig egyáltalán nem véletlen: amúgy is hatalmas összegeket tudunk megspórolni rajtuk egy kis befektetéssel, de most, hogy egyeseknek sokszorosára nőtt a villanyszámlája, már 3-5 éven belül is meg tud térülni az áruk. Azonban napról napra nehezebb hozzájutni a rendszerekhez. Ráadásul, ha hozzá is jutunk, akkor is felmerül a kérdés, hogy miből. Az állami támogatások nagy része még mindig nem lett kifizetve.

Drasztikusan megdrágultak a napelemes rendszerek az elmúlt időszakban: az áremelkedés ugyanakkor nem csak a koronavírus-járvány, illetve az orosz-ukrán háború számlájára írható – mondta a Pénzcentrumnak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke. Ezt támasztja alá az EU-Solar tulajdonosa, Petre András is: elmondása szerint a napelem panelek beszerzési ára nem kevesebb, mint 39 százalékkal emelkedett az 1-1,5 évvel ezelőtti árakhoz képest. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor az alumínium ára megduplázódott, ráadásul az anyag távol-keleti beszerzésére kivetettek egy 40 százalékos vámot is.

2021-ben még mind a beépített kapacitás, mind a kiserőművek darabszáma is növekedett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint, tehát a járványhelyzet sem tudta megtörni a lendületet. A MEKH szerint tavaly több mint 46 ezer háztartási méretű kiserőművet telepítettek a felhasználók, aminek a 99,8 százaléka napelemes egység volt: így összességében már év végére több mint 134 ezer HMKE üzemelt, 1127 MW beépített kapacitással. Az elmúlt két hétben viszont drasztikusan megnövekedett az érdeklődés a napelemek iránt:

Akkor, amikor a kormányzat bejelentette a rezsicsökkentés eltörlésének szándékát onnantól brutális mértékű megkeresés érkezett a tagvállalatainkhoz.

Naponta több száz telefonhívás és árajánlatkérés érkezett az összes létező csatornán. Konkrétan nem tudunk dolgozni, mert állandóan csörögnek a telefonok. Katasztrofális a helyzet. Az ügyfelek pedig joggal elégedetlenek, mert úgy gondolják, hogy ha ők szeretnének egy ilyen rendszert ahhoz minél előbb hozzá akarnak jutni, csak ennek nem ez a módja. A vállalkozások a KKV szektor részére már korábban is piaci áron kapták az energiát. Vannak olyan vállalkozások, akik 200 forint/kWh áron kapják az áramot, emiatt már lassan egy éve tart a roham a vállalkozások részéről. Ezt most egy kicsit még jobban megdobta az igény

– mondta el a Pénzcentrumnak Kiss Ernő. A szakember szerint tavaly év végén körülbelül 140 ezer háztartásban volt háztartási méretű napelemes erőmű, ami átlagosan 8 kWh-ás volt. Ez a 140 ezeres igény, ami 10 év alatt keletkezett most megduplázódott hirtelen.

A bizonytalanság fokozott vásárlást generál. Ez pedig most is így történt és a megrendelések száma jelentősen megnövekedett

– fűzte hozzá a Petre András.

A megnövekedett keresletet a szolgáltatók is nehezen bírják – ahogyan az Kiss Ernő nyilatkozatából is látszik –, de nem csak ők lettek teljesen leterhelve: egyre nehezebb beszerezni a szükséges engedélyeket az áramszolgáltatóktól.

Most meg különösen lassan haladnak. Maguk a kivitelező cégek 1-2 nap alatt fel tudják szerelni a készüléket. Tehát egy brigád egy hét alatt körülbelül 4-5 napelemes rendszert fel tud szerelni. A telepítést az áruhiány és az elektromos művek akadályozzák. Vannak olyan cégek, akik jelenleg az inverterek szállítását csak az év végére vállalja. Ráadásul ezek összessége egy másik problémához vezet, ami még több kellemetlenséget okozhat a vásárlóknak. A fentiek ugyanis különösen kritikus tényezők lesznek Petre András szerint a Otthonfelújítási Támogatás december 31-eu zárásakor.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

napelem telepítés

napelem