Horror áron a tűzifa, a kazánra 8 hónapot kell várni: hogy lesz ebből iskolai rezsicsökkentés?

HelloVidék   
  Megosztom
Horror áron a tűzifa, a kazánra 8 hónapot kell várni: hogy lesz ebből iskolai rezsicsökkentés?

Kiszámolták, hogy egy Szeged méretű városban mennyibe kerülhet az iskolák fatüzelésre való átállítása. Egy vidéki nagyváros minimum félmilliárd forintot költhetne tűzifára. Márciusra tudnának kazánt szállítani az oktatási intézményeknek, csak Szegeden legalább 6000 tonna fa kellene az iskolák fűtésére.

Pár napja értesülhettünk arról, hogy a Belügyminisztérium megkérte a tankerületeket, hogy mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét, ha ehhez beszereznek kályhákat. A Belügyminisztérium megkérte a tankerületeket, hogy mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét, ha ehhez beszereznek kályhákat.

A Botka László által vezetett szegedi önkormányzat által kiadott szeged.hu szakértők segítségével kiszámolták, mennyire reális az oktatási intézmények vegyes tüzelésű fűtésre való átállítása, és mennyibe kerülne ez a lépés. Ahogy írják, a legjelentősebb magyarországi kazánforgalmazók szerint nyolc hónapos határidővel tudnak megfelelő teljesítményű vegyestüzelésű kazánt szállítani a megrendelőknek. Raktáron ilyenek nincsenek, különösen nem nagyteljesítményűek.

A szegedi általános iskolák mérete 1385 és 4922 négyzetméter között szóródik, amit konyhanyelven úgy fogalmazhatnánk meg, hogy léteznek kis és nagy iskolák a városban. A szegedi középiskolák hasznos alapterülete akár nagyságrendileg is meghaladja a városban található általános iskolákét. A legnagyobb a 9900 négyzetméteres Deák Ferenc Gimnázium, mögötte épületnagyságban a Radnóti- és a Ságvári-gimnázium következik.

Az egyik általános iskola vezetője a Szeged.hu-nak azt mondta, egyelőre megtippelni sem tudja, mivel járna az átállás fatüzelésre vagy más fűtési módra. Náluk 8 évfolyamban 24 osztály van, emellett szaktantermeket, a tornatermet, az étkezőt, folyosókat, az aulát, öltözőket, az igazgatói és igazgatóhelyettesi irodát és a tanári szobát is fűteni kell. Az osztálytermek mérete változó, de jellemzően 20–25 négyzetméteresek. Arra is felhívta a figyelmünket, hogy Magyarországon meglehetősen sok a két világháború között épült iskola, ezek belmagassága eléri a 3,6 métert, sok épületben régiek a nyílászárók, ami drágítja a fűtést.

Általánosságban képtelenség megmondani, mekkora költséggel járna egy-egy iskola esetében a fatüzelésre való átállása

– nyilatkozta egy épületgépészeti tervezéssel, energetikai tanácsadással, fatüzeléssel és kazánforgalmazással foglalkozó budapesti cég vezetője. Az alapterületeken túl a költségek becsléséhez tudni kellene a gázkazánok teljesítményét is. Emellett nagyon fontos volna tudni évekre visszamenően a fogyasztási mennyiséget, tisztában lenni azzal, hány köbméter gázt fogyaszt el egy-egy általános vagy középiskola. Nem beszélve arról, hogy

Ráadásul egy 70 kilowattos kazán ára jelenleg 2,5–3 millió forint között mozog, de a 150 és 500 kilowatt közötti teljesítményűeket inkább 5 és 10 millió forint közötti áron lehet beszerezni, de a határ a csillagos ég. Ráadásul, ha megnő a kereslet, az ár is megugrik majd.

Összességében az belügyminisztérium ötletét a fűtési rendszerek kiépítésével és kazánok forgalmazásával foglalkozó szakemberek alapvetően „kapkodás”-nak minősítik, és nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy a hazai oktatási intézmények és közintézmények fűtését fatüzelésre állítsák át. Többen hozzáfűzik, a kormánynak már rég ki kellett volna dolgoznia egy olyan protokollt, mely biztosította volna az iskolák fűtését a gázellátás akadozása idején is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kazán

iskola

fűtés