Gond lehet az élelmiszer-ellátással, ha nem oldják meg: a gazdák közös érdeke is ez

HelloVidék   
  Megosztom
Gond lehet az élelmiszer-ellátással, ha nem oldják meg: a gazdák közös érdeke is ez

Az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában, melyben a vízgazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Létrejöttek az öntözési közösségek, és több tízmilliárd értében valósultak meg öntözési beruházások, már 45 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére, és további 70 milliárd forintot tervezünk erre a célra

- mondta el az agrárminiszter.

Nagy István ismertette, hogy jelenleg 118 elismert öntözési közösség létezik, melyek összesen 56 067 hektárnyi művelt ingatlanon folytatnak öntözéses gazdálkodást. A már elismert öntözési közösségeken kívül 19 közösség kérelmeit vizsgálja az Agrárminisztérium, és további 49 közösség jelentette be megalakulási szándékát - tette hozzá.

A miniszter arra is kitért videójában, hogy a gazdák öntözési beruházásaihoz a Vidékfejlesztési Program keretében idáig csaknem 45 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

2023 és 2027 között mintegy 70 milliárd forint jut majd az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére

- fejtette ki. A főművek, harmadlagos művek fejlesztésével több tízmilliárd forintos nagyságrendben valósultak meg infrastrukturális beruházások. Az elmúlt években nyolc tározó épült az országban, összesen 5 millió köbméter maximális tározási kapacitással. Az utóbbi három évben felújítottak vagy átépítettek 314 műtárgyat és 33 szivattyútelepet – emelte ki Nagy István.

A mostani történelmi aszálykárok miatt az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs több teljesen új támogatásról döntött. A kormány felgyorsítja a biztosítóknál az aszálykárok kifizetését, hitelmoratóriumot rendel el a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire, a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forintos takarmányszállítási támogatási keretet biztosít, az öntözés kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást ad, a termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, emellett készül az ország hosszabb távú, átfogó öntözési akcióterve. Az Operatív Törzs az aszályhelyzet alakulásától függően további intézkedéseket hozhat a közeljövőben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

aszály

agrárminiszter

nagy istván

öntözés

földművelés