Rezsiemelés 2022: most akkor diktáljuk az óraállást, vagy jobban járunk az átalánnyal?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rezsiemelés 2022: most akkor diktáljuk az óraállást, vagy jobban járunk az átalánnyal?

Havonta diktálni éri meg jobban, vagy átalányt fizetni - minden bizonnyal milliókat foglalkoztat ez a kérdés. Annyi biztos, hogy megéri augusztus 15-ig bediktálni az óraállást az MVM-nek, mert a szolgáltató minden bizonnyal ennek alapján újra fogja kalkulálni a háztartás becsült fogyasztását. Érdemes meggondolni, hogy átállunk-e diktálásról átalányfizetésre: eddig mindenki úgy tudta, hogy erre csak korlátozottan van lehetőség, de mutatunk egy kiskaput, amivel nem kell foglalkozni az éves elszámolás dátumával.

Az MVM augusztus 15-ig kitolta a mérőállások bediktálásának határidejét. A legegyszerűbb az online diktálás, a gázóra állását lehet regisztráció nélkül is rögzíteni. A villanyóraállás rögzítéséhez az MVM Next oldalán van egy eligazítás, attól függően, hogy ki milyen szolgáltatónál volt korábban. Bediktálni mindenképpen érdemes, mert a rendkívüli mérőállásközlés figyelembe lesz véve a számlázás, illetve elszámolt mennyiség megosztása során, írja a Pénzcentrum.

Mindenkiben motoszkál a kérdés: havonta diktálni, vagy átalánydíjat éri meg jobban fizetni a rezsiemelés után. Ennek kapcsán egyébként érdemes tudni, hogy átalányból bármikor kérhető a havi fogyasztás szerinti fizetésre való átállás, ám ez fordítva nem így van: diktálásról egyenletes részszámlázásra csak az éves elszámolást követő 30 napban van lehetőség átállni.

Létezik erre egy kiskapu, az MVM tájékoztatójában ugyanis ez áll:

Ha nem diktálja be adott hónapban az előre meghatározott 4 napon belül mérőállását, akkor becsült fogyasztás alapján készítjük el számláját. Amennyiben egymás után kétszer, vagy az éves leolvasások között összesen háromszor nem diktál, az éves leolvasás után automatikusan átállítjuk számlázási módját hőmérsékletfüggő részszámlázásra.

Tehát ha valaki most a gáz esetében a rezsiemelés miatt átállna előre megbecsült átalányra, de nincs benne a leolvasás utáni 30 napban, akkor annyi a dolga, hogy nem diktálja be az állást. Azonban ezt a lépést érdemes átgondolni, mert utána a szolgáltató csak az éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül enged visszaállni havonta diktálásra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rezsiemelés

átalány

mérőállás

diktálás

óraállás