Döntött a kormány: védett magyar erdőkben is engedélyezik a tarvágást, tűzifának

24.hu   
  Megosztom
Döntött a kormány: védett magyar erdőkben is engedélyezik a tarvágást, tűzifának

Egy új kormányrendelet védett erdőkben is lehetővé teszi a tarvágást, csökkenti a vágásérettség korát, eltörli az őshonos fajok telepítési kötelezettségét. A vészhelyzetre hivatkozva szélesre tárja a kaput a tűzifa kitermelése előtt a természetvédelem rovására.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelettel Orbán Viktor miniszterelnök számos, az erdők és a természet védelmét, a fakitermelés kordában tartását célzó korlátozást helyezett hatályon kívül. Védett területeken is szélesre nyitotta a kaput a favágás, akár tarvágás előtt arra hivatkozva, hogy a vészhelyzet ideje alatt a tűzifaigények felülírják a jogszabályokat és hatósági döntéseket, írja a 24.hu.

Nagy István agrárminiszter is arról beszélt a hétvégén, hogy az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, bár azt ígérte, a fakitermelés továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet.

A cél nyilván a tűzifahiány enyhítése, ám a másik oldalon fennáll a veszély, hogy az erdők védelmében elért több évtizedes eredmények most akár hónapok, vagy egy-két év alatt megsemmisülnek. Több ellenzéki párt, politikus és civil szervezet is értetlenül fogadta a döntést, amely a jelen formájában súlyosan veszélyeztetheti a természetvédelem és az erdőgazdálkodás fenntartható jövőjét. Magyarán: évtizedekkel vethetik vissza erdeink fokozatosan javuló állapotát.

Dr. Gálhidy László erdőökológus, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője reagált a lapnak.

Tarvágás védett erdőben

A rendelet számos kérdést hagy maga után, szövege „laikus nyelvre” lefordítva a következőket tartalmazza állami erdők, védett természeti területek esetében is:

  • engedélyezi a tarvágást magas természetességű állami erdőkben;
  • a fakitermelés egész évben, korlátozások nélkül történhet;
  • csökkenti az erdők vágásérettségi korát;
  • őshonos állományokat elég sarjasztással felújítani – már amelyek képesek erre;
  • az idegenhonos fafajú erdők helyén nem kell az őshonos fajokból álló erdőtakarót visszaállítani;
  • miniszteri engedéllyel el lehet térni az erdőtervben szereplő fakitermeléstől.

A közlönyben megjelentek alapján elvben mindez a teljes magyarországi erdőterületre vonatkozik, ami kétmillió hektár.

A magas természetességű erdő fogalma a viszonylag előremutató, a 2009-es erdőtörvényből származik, mely hat kategóriába sorolta az erdőket a faültetvényektől a legjobb ökológiai állapotú természetes erdőkig.

A rendelet tehát elvileg a legjobb minőségű állami erdeinkben is engedélyezi a tarvágást

– mondja a 24.hu-nak Gálhidy László.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzifa

tarvágás

erdők

védett erdők

magyar közlöny