Kellemetlen hónapok várnak a magyar dolgozókra: mit ér a béremelés, ha lecsap a horrordrágulás?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kellemetlen hónapok várnak a magyar dolgozókra: mit ér a béremelés, ha lecsap a horrordrágulás?

Júliusban 11,7% volt a drágulás mértéke 2021 azonos hónapjához képest, és könnyen lehet, hogy éves szinten is kétszámjegyű lesz az infláció idén. Ugyan az év elején több területen voltak jelentős béremelések, azonban ezek nagy részét elviszi a drágulás, így lényegében már nyárra veszíthetnek a fizetések reálértékükből. Mit tudnak tenni a mukáltatók ebben a helyzetben, van-e lehetőségük kiegészítő emelésre? A Pénzcentrum most a legnagyobb hazai munkaadókat kérdezte arról, hogy birkóznak meg az inflációs nyomással.

Jelenleg hazánkban óriási nyomást jelent az infláció, júliusban átlagosan 11,7%-os volt a drágulás az egy évvel korábbi árakhoz képest. Ugyan az év elején jelentős emelések voltak: nőtt a minimálbér, a diplomás bérminimum és rengeteg munkáltató adott fizetésemelést. Mivel valószínűleg éves szinten is bőven 10% fölött lesz az inflációs érték, a rekordmértékű drágulás nagyban elviszi az idei fizetésemelések értékét. Nem kérdés ugyanis, hogy az emberek megélhetésére az ilyen szintű általános drágulás már igen erős kihatással van.

Könnyen lehet, hogy akik év elején 5–10%-os emelést kaptak, azoknak már most kevesebbet ér a fizetése, mint tavaly az emelés előtt.

A helyzetet nehezíti, hogy a munkáltatók is szorult helyzetben vannak: a magas infláció, valamint a megnövekedett energia- és anyagköltségek miatt most nem könnyű egy évközi bérkorrekciót kigazdálkodni. Persze a cégek azért próbálkoznak, hiszen a bérek kiigazítása akár az értékes munkaerő megtartásának kulcsa is lehet.

Az ALDI például a bérek reálértékének megőrzése miatt a januári 8%-os béremelés után július 1-jétől további 8-19%-kal emelte a fizetéseket fizetését. A BOSCH már szintén lépett: az év második felében az alapbér 10%-át biztosítják inflációs pótlékként. A bérek újabb emelése viszont további hajthatja a drágulást, így valóban komoly dilemma előtt állnak most a munkáltatók. Megkérdeztük a legnagyobb hazai munkaadókat arról, ők mit terveznek tenni ebben a helyzetben.

Mit léptek a legnagyobb hazai munkáltatók? Ide kattintva olvasható is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

infláció