Kész, vége! A brutális aszály miatt búcsút inthetünk idén a magyar boroknak is?

MTI   
  Megosztom
Kész, vége! A brutális aszály miatt búcsút inthetünk idén a magyar boroknak is?

Az elsők között érik be Európában a Csabagyöngye, így 2022-ben is ez a tradicionálisan magyar szőlőfajta nyitja meg a Varga Pincészetnél a szüreti időszakot. A rendkívül száraz időjárás a szőlőt sem kímélte, amely várhatóan hatással lesz a szüretelt mennyiségre. A magas mustfok és a szépen ívelő savak viszont kiváló minőséget prognosztizálnak.

A Varga Pincészet a mai napon megkezdte a szüretet a Balaton déli partján, Ordacsehiben, ahonnan hozzávetőlegesen 50 000 kg Csabagyöngye szőlőt vásárolnak fel. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös. Kiváló fröccs alapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása.

Az idei évjárat tapasztalatait Varga Máté Péter, a Varga Pincészet társtulajdonosa és kereskedelmi vezetője összegezte:

a tavalyi évhez képest hűvösebb volt az április, ezért a rügyfakadás később indult meg. Ennek ellenére rendkívül nagy mennyiségű fürtkezdeményt láttunk, ezen a ponton még kiemelkedő mennyiségű terméssel számoltunk. A virágzás környékén egyes területeken már kedvezőtlenül alakult az időjárás, volt, ahol a korai fajták virágzásakor napokig esett az eső. Azóta viszont extrém szárazsággal kell megbirkózni a tőkéknek, 1901 óta ez volt a legszárazabb év a januártól júliusig tartó időszakban. Az átlagos 300-350 mm csapadék helyett idén eddig mindössze 206 mm eső esett átlagban, az is kedvezőtlen eloszlásban. A nyári hónapokban pedig már nem csak a csapadékhiánnyal küzdünk, az extrém erős UV sugárzás is károkat okoz a növényekben.

A Varga Pincészet összességében 10-15%-kal alacsonyabb termésmennyiséggel számol, azonban ez a magyarországi értékesítésben nem lesz érzékelhető. Ennek oka, hogy a korábbi évek többlet termését folyó borként exportálták, idén a megtermelt mennyiség legnagyobb része a belföldi piacra kerül. A Varga Pincészet termékeiből továbbra sem lesz hiány a boltok polcain.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szüret

szőlő

bor

szárazság

aszály