Szenvednek az aszály miatt a Hortobágyon is: mi lesz így a magyar szürkemarhával?

HelloVidék   
  Megosztom
Szenvednek az aszály miatt a Hortobágyon is: mi lesz így a magyar szürkemarhával?

Bár az ideihez hasonló rendkívüli száraz időjárásra, ennyire sovány legelőkre még az idősebb pásztorok sem nagyon emlékeznek, úgy tűnik, a puszta állatállománya egyelőre jól bírja a megpróbáltatásokat. Ez a megállapítás legalábbis igaz a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. szürke marháira és juhaira.

Ha autóval végigmegyünk a 33-as főúton, rögtön szembetűnik, hogy zöldet csak elvétve, itt-ott lát az ember, és ezen az állapoton a múltkori kiadósabb eső sem sokat javított. Fülöp Bernadett, a nonprofit kft. közelmúltban kinevezett, új ügyvezetője ennek ellenére bízik abban, hogy a jószágok még sokáig, akár decemberig is kint maradhatnak a legelőkön, és a téli takarmányellátással sem lesz gond, írja a haon.hu

Augusztus elején még nemigen láttuk ilyen színben, ilyen állapotban a pusztát

mondja.

Több tízezer bála széna és szalma kell

Közben a társaság már javában készül a télre, amikor is egészen elképesztő mennyiségű takarmányra lesz szükség az állatok etetéséhez, almozásához. Az ügyvezetőtől megtudtuk: a cég a 7000 hektár legelő mellett rendelkezik 600 hektár szántóval is, amelyen kizárólag a saját állatállomány ellátásához termesztenek takarmányféleségeket. Az onnan betakarított mennyiség jó évben is csak a szükséges töredékét fedezi, idén viszont a szárazság miatt még az átlagosnál is jóval kevesebb saját takarmánnyal számolhatnak.

A nonprofit kft.-nek csaknem 3000 szürkemarha és bivaly, nagyjából 2000 racka és merinó ellátásáról kell gondoskodnia, és ott van még a Mátai Ménesben 250 nóniusz, továbbá mintegy húsz magyar sportló. Takarmányozásukra éves szinten 4-500 millió forintot költenek. – A közbeszerzés alapvetően nehezítő körülmény, most viszont előnyünk származott belőle, mert az eljárást már februárban, a takarmányárak jelentős drágulása előtt kiírtuk – magyarázza Fülöp Bernadett. – Így aztán már hónapokkal ezelőtt megkötött szerződésünk volt a szükséges mennyiség nagy részére. Harmincötezer mázsa, azaz mintegy 10 ezer bála szalma, néhány ezer bála kukoricaszár és legalább 10 ezer bála széna kell ahhoz, hogy a jövő tavaszi legeltetési időszak kezdetéig el tudjuk látni az állatokat, a saját magunk által megtermelt 10 ezer bála szenázs mellett.

Ötvenezer egy báláért?

Az árak egyébként szinte napról napra változnak, így azok a gazdák, akik nem léptek kellő időben, azzal szembesülhetnek, hogy folyamatosan egyre többe kerül a takarmány.

Fülöp Bernadett hangsúlyozta: igyekeznek a legeltetési szezont minél tovább „kitolni”, a téli takarmányfelhasználás pedig a korábbi évekhez képest is nagyobb odafigyelést, gondosságot igényel majd.

Nálunk van az ország egyik legnagyobb szürkemarha-törzsállománya, a fajta megőrzése az egyik fő feladatunk. Mindent megteszünk annak érekében, hogy ennek a célnak idén is zökkenőmentesen meg tudjunk felelni

- fogalmazott az ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágy

puszta

állatok

aszály

szürkemarha