Félve várják a telet az ország legszegényebb falvaiban: sokaknak nincs szemernyi tűzifájuk se tartalékban

Népszava   
  Megosztom
Félve várják a telet az ország legszegényebb falvaiban: sokaknak nincs szemernyi tűzifájuk se tartalékban

Úgy várják a telet, hogy szemernyi tűzifájuk sincs tartalékban az ország legszegényebb falvaiban élők. Emellett a kiépített gázhálózat híján nehéz helyzetben vannak azok a társadalmi szervezetek is, amelyek ezekben a térségekben tanodákat, iskolákat, óvodákat működtetnek.

Hetek óta azon gondolkodnak, hogyan szerzik be a téli tüzelőt, hiszen eddig bármelyik környékbeli tűzifa-kereskedőhöz fordultak, mindenhonnan azt a választ kapták, hogy fa nincs, nem tudni, mikor lesz, s előjegyzésre is sorba kell állni érte

- nyilatkozta Tasi Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának vezetője a Népszavának. Krisztina az ország egyik legszegényebb falujában, Tiszabőn dolgozik. Itt a gáz sincs bekötve, nincsenek alternatív lehetőségek a fűtésre.

A településen már annak is örülnek a családok, ha napközben olyan helyen tudják a gyerekeket, ahol van fűtés, otthon ugyanis ez nem mindig megoldott. Jellemzően egyetlen szobát fűtenek, oda zsúfolódik be az egész család. Cserépkályháról leginkább csak álmodnak, inkább afféle kis teatűzhelyeket állítanak be, tetejükön ugyanis meg lehet főzni a krumplilevest

- írja a lap.

Halmi József a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Győrtelek szocialista polgármestere szerint a szociális tűzifa jelenthet némi reményt. Azonban elmondása szerint a fideszes vezetésű falvakba olykor több jut, máshova meg kevesebb. Aki fázik, nem nézi honnan szerez fát, a kormány rendelete pedig olaj a tűzre.

Címlapkép: Getty Images

RENGETEGET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fűtés

fűtési rendszer

tűzifa

tűzifa vásárlás