Itt a feketeleves, küszöbön a munkanélküliség: nehezebb időszakra kell készülni

Világgazdaság   
  Megosztom
Itt a feketeleves, küszöbön a munkanélküliség: nehezebb időszakra kell készülni

Mind több vállalat küzd a megfelelő szakemberek megszerzésével és megtartásával járó nyomással, ami egyáltalán nem csökkent az elmúlt időszakban. Mivel a jelöltek igényei folyamatosan növekednek, a munkáltatók nagyobb része pedig nem emel fizetéseket év közben, a kereslet és kínálat aránya torzul. Van számos olyan munkáltató, amelyik akár többször és nem csak inflációkövető emelést hajtott végre idén, leginkább a pénzügyi és IT-szektorokban. A gyártási szektorban egyre többen alkalmaznak bérpótlékot a fix alapbér növelése helyett - nyilatkozta a VG-nek egy szakember.

Egyelőre nem tapasztalunk semmit a várt válságból, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy augusztus végén, szeptember elején minden partnerünkkel egyeztessünk a várakozásaikról, ugyanis mi is számítunk számottevő lassulásra január–február környékén

– közölte a VG érdeklődésére Vizkeleti László, a munkaerő-kölcsönzéssel és toborzással foglalkozó Hays Hungary igazgatóságának szakértője.

Várakozásaik szerint elsősorban az építőiparban eshet vissza munkaerő-kereslet jövő év elején, ahogy a gyártásban és a logisztikában is, ha az emberek vásárlási hajlandósága csökken. Tömeges elbocsátásokra ugyanakkor nem számítanak.

Júniusban még nyoma sem volt a kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatoknak, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 3,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami több mint kétéves mélypont. A foglalkoztatottság ezzel párhuzamosan rekordot döntött, 4 millió 739 ezren dolgoztak a nyár első hónapjában.

- írták.

Vizkeleti László arra is rámutatott, hogy a munkaerőpiaci visszaesés, a beruházások visszavonása, a befagyasztott felvételek, az elbocsátások vagy a szervezeti leépítések általában csak látványos recesszió idején következnek. Ettől még messze vagyunk a második negyedéves GDP-adatok alapján. Egyelőre a folyamatosan emelkedő fizetési igényeket tartja problémának Bucsku György, a Hays Hungary igazgatója, aki szerint a jelöltek sokszor már beleszámolják a növekvő inflációt és az energiaárakat a bérigényükbe. Azok pedig, akik nyitottak a munkahelyváltásra, a bizonytalanságot általában jóval magasabb bérrel próbálják ellensúlyozni.

Címlapkép: Getty Images

RENGETEGET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

világgazdaság

munkaerőpiaci helyzet