Ezek a TOP 10 legkeresettebb hazai tóparti települések: a dúsgazdag magyarok szíve is ide húz

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a TOP 10 legkeresettebb hazai tóparti települések: a dúsgazdag magyarok szíve is ide húz

A nyaralók piacán az összesített kereslet alapján továbbra is a balatoni és a velencei sztárok számítanak a legnépszerűbbnek. Az ezer eladó nyaralóra vetített kereslet alapján azonban olcsóbb települések is felkerültek a vevőjelöltek térképére. A kínálati piacot nézve az idei szezonban Siófokon 1,3 millió, Balatonalmádiban 829 ezer, Balatonfüreden pedig 1,06 millió forintra rúgott a négyzetméterár, ugyanakkor Balatonszabadit vagy Balatonedericset 725 ezer forint jellemezte. A gárdonyi és velencei ingatlanok 779 és 800 ezer forintért szerepeltek a piacon, a Tisza-tó melletti Tiszafüreden, Abádszalókon és Sarudon pedig 255-385 forint volt az átlag.

Bár összességében az idén is Siófok, Balatonalmádi, Balatonfüred, Gárdony és Velence számított a legkeresettebbnek a nyaralók piacán, de az eladásra kínált lakóingatlanokra vetített érdeklődések alapján az alacsonyabb áron elérhető települések is helyet kértek maguknak - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. A saját adatok alapján végzett kutatásában az ingatlanhirdetési portál azt vizsgálta, hogy a hamarosan véget érő idei nyaralószezonban hogyan alakult a kereslet a magyarországi tópartokon és mennyiért kínálták eladásra az ottani ingatlanokat - írta az Ingatlan.com elemzésében.

Tóparti sztárok

A május elejétől augusztus közepéig tartó időszak összesített keresletét tekintve továbbra is a legnépszerűbb Balaton-parti település Siófok, ahol az átlagos négyzetméterár az idén majdnem 1,3 millió forint volt. Második helyen áll Balatonalmádi a maga 829 ezer forintos árával, a harmadik pedig Balatonfüred 1,06 milliós összeggel. A balatoni piacon a top 10-ben van még többek között Keszthely Fonyód, Balatonkenese és Balatonföldvár is, ahol 740 ezer és 1,3 millió forint között alakultak a négyzetméterárak.

Országos szinten szintén népszerű maradt a Velencei-tó mellett lévő Gárdony és Velence, itt 779 és 800 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző. A Tisza-tó közelében lévő települések közül Tiszafüred, Abádszalók és Sarud volt a legkeresettebb, a szóban forgó településeken négyzetméterenként 255-385 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanokat.

TOP10 legkeresettebb tóparti település a hazai lakóingatlan-piacon

Település (megye) Átlagos négyzetméterár 2022 augusztusában (ezer Ft/m2)

(2022. május-augusztus):

 1. Siófok (Somogy) 1.277
 2. Balatonalmádi (Veszprém) 829
 3. Gárdony (Fejér) 779
 4. Balatonfüred (Veszprém) 1.059
 5. Keszthely (Zala) 740
 6. Velence (Fejér) 800
 7. Balatonlelle (Somogy) 1.006
 8. Hévíz (Zala) 625
 9. Fonyód (Somogy) 989
 10. Zamárdi (Somogy) 1.122

Toplista ezer eladó nyaralóra vetítve

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy melyek voltak a legnépszerűbb települések ezer eladó nyaralóra vetített kereslet alapján. Ez a rangsor kiküszöböli a kínálat nagyságából adódó keresleti különbségeket. Ebből az is kiderül, hogy az utóbbi években legfelkapottabb, egyben drágának mondható nyaralótelepülések mellett az olcsóbbak is felkerültek a vevőjelöltek térképére.

Ezt a listát - országos szinten - Balatonszabadi vezeti, ahol 607 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző. Második Balatonederics 725 ezer forinttal, a harmadik pedig Dörgicse 821 ezres árral. Szintén népszerű ebben az összevetésben Balatonmagyaród, Vonyarcvashegy, Felsőörs, Balatoncsicsó is 222-762 ezer forintos árral. Igaz, utóbbi toplistán az élbolyban van még az abszolút kereslet alapján is előkelő helyen jegyzett Alsóörs, továbbá Paloznak és Balatonakarattya is. Ezeken a településeken viszont jóval magasabbak az árak, négyzetméterenként 1,23-1,35 millióra rúgnak.

TOP10 legkeresettebb tóparti település

1000 eladó nyaralóra vetített érdeklődések alapján (2022. május-augusztus):

Település (megye) Átlagos négyzetméterár 2022 augusztusában (ezer Ft/m2)

 1. Balatonszabadi (Somogy) 607
 2. Balatonederics (Veszprém) 725
 3. Dörgicse (Veszprém) 821
 4. Paloznak (Veszprém) 1.300
 5. Alsóörs (Veszprém) 1.354
 6. Balatonmagyaród (Zala) 222
 7. Vonyarcvashegy (Zala) 756
 8. Balatonakarattya (Veszprém) 1.230
 9. Sarud (Heves) 255
 10. Felsőörs (Veszprém) 762

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlan eladás

nyaraló