Súlyos gondot okoz az alacsony vízállás: sorra bukkannak elő a hadihajóroncsok a Dunán

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos gondot okoz az alacsony vízállás: sorra bukkannak elő a hadihajóroncsok a Dunán

Az elmúlt évek legsúlyosabb, Európára köszöntő aszálya miatt a Duna vízszintje közel egy évszázada az egyik legalacsonyabbra süllyedt, és a szerbiai Prahovo kikötőváros közelében több tucat, robbanóanyaggal megrakott német hadihajó roncsai kerültek elő, amelyeket a második világháború alatt süllyesztettek el. Néhány napja Vámosszabadinál jelent meg egy, az ottani harcokban elsüllyesztett szovjet naszád.

Ezek a hajók a náci Németország fekete-tengeri flottájához tartoztak és 1944-ben, a Duna mentén süllyesztették el őket a szovjet csapatok elől visszavonuló németek, írja a Reuters, amit a hvg.hu szúrt ki. Alacsony vízállás idején felbukkannak és még mindig akadályozzák a folyami közlekedést.Az idei szárazság azonban – amelyet a tudósok a globális felmelegedés következményének tartanak – több mint 20 hajóroncsot hozott a felszínre a Duna egy szakaszán, a kelet-szerbiai Prahovo közelében, amelyek közül sok még mindig több tonna lőszert, illetve robbanóanyagot tartalmaz, és veszélyt jelent a hajózásra, írja a

A helyi halászati iparban dolgozók is veszélyben vannak, többek között a folyó túlpartján fekvő Romániában is. A szerb kormány márciusban pályázatot írt ki a hajótestek kiemelésére, valamint a lőszerek és robbanóanyagok eltávolítására. A művelet költségeit 29 millió euróra (kb. 12 milliárd forintra) becsülték.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hadihajók

hadihajó-flotta

duna

alacsony vízállás

német hadihajók