Súlyos gondot okoz az alacsony vízállás: sorra bukkannak elő a hadihajóroncsok a Dunán

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos gondot okoz az alacsony vízállás: sorra bukkannak elő a hadihajóroncsok a Dunán

Az elmúlt évek legsúlyosabb, Európára köszöntő aszálya miatt a Duna vízszintje közel egy évszázada az egyik legalacsonyabbra süllyedt, és a szerbiai Prahovo kikötőváros közelében több tucat, robbanóanyaggal megrakott német hadihajó roncsai kerültek elő, amelyeket a második világháború alatt süllyesztettek el. Néhány napja Vámosszabadinál jelent meg egy, az ottani harcokban elsüllyesztett szovjet naszád.

Ezek a hajók a náci Németország fekete-tengeri flottájához tartoztak és 1944-ben, a Duna mentén süllyesztették el őket a szovjet csapatok elől visszavonuló németek, írja a Reuters, amit a hvg.hu szúrt ki. Alacsony vízállás idején felbukkannak és még mindig akadályozzák a folyami közlekedést.Az idei szárazság azonban – amelyet a tudósok a globális felmelegedés következményének tartanak – több mint 20 hajóroncsot hozott a felszínre a Duna egy szakaszán, a kelet-szerbiai Prahovo közelében, amelyek közül sok még mindig több tonna lőszert, illetve robbanóanyagot tartalmaz, és veszélyt jelent a hajózásra, írja a

A helyi halászati iparban dolgozók is veszélyben vannak, többek között a folyó túlpartján fekvő Romániában is. A szerb kormány márciusban pályázatot írt ki a hajótestek kiemelésére, valamint a lőszerek és robbanóanyagok eltávolítására. A művelet költségeit 29 millió euróra (kb. 12 milliárd forintra) becsülték.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hadihajók

hadihajó-flotta

duna

alacsony vízállás

német hadihajók