Katásból mi legyek?! Itt a matek, ennyibe kerül a váltás a vállalkozóknak

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Katásból mi legyek?! Itt a matek, ennyibe kerül a váltás a vállalkozóknak

Hamarosan itt a szeptember és azoknak a Kata-soknak, akik cégek felé számláznak, megszűnik a kedvezményes adózási lehetőség, ami azt is jelenti, hogy új adónemet kell választaniuk, ha folytatni akarják vállalkozásukat. Felkerestünk pár leendő exKatás-t, hogy osszák meg velünk milyen megoldásokat választottak.

A kormány 2022.július 12-én mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül kevesebb, mint 24 óra alatt fogadta el a Kata-törvény átalakítását, melynek értelmében csak azok választhatják a kedvezményes adózási formát, akik magánszemélyeknek számláznak, kivéve a taxisok, mert a szolgáltatás jellegéből adódóan nem tudják megvalósítani. Több mint 400 ezer vállalkozó majdnem 1 hétig azon izgult, hogy Novák Katalin aláírja-e a Kata-törvényt vagy visszaküldi megfontolásra. A köztársasági elnökasszony állítása szerint „alapos megfontolás után” aláírta a törvényt, amivel

Az első kétségbeesett tüntetéses utcabállá és éjszakai városnéző kirándulássá alakult megmozdulások után az emberek elkezdtek „megoldásokban” gondolkodni.

Harmati-Nagy Brigitta főállású kata-s, vagyis volt augusztus 31-ig. Mivel a tevékenységi köre miatt a költségelszámolás nem játszik, ezért átalányadózásra tér át, ami viszont komoly kiadásokat jelent. Az átalányadós könyvelés díja máris havi pár ezerről a sokszorosára ugrik, a befizetendő adó mértéke úgyszintén. A bevételek szempontjából ez jelentős kiesést fog okozni, ami kéz a kézben jár azzal, hogy a home office miatt áramból túlfogyasztó, így az adóval együtt a rezsi is megnő, amit valahogy ki kell termelni. A dolgot nehezíti, hogy csak bizonyos mértékig tudok több munkát vállalni, mivel személyes és egyedi szolgáltatást nyújt, nem tud automatizálni, sem futószalagon dolgozni.

Mivel szellemi munka, így azt is bele kell kalkulálni, hogy szellemileg mennyire túlterhelhető, anélkül, hogy a munka minőségének rovására menne. Egy szint után nem tud többet dolgozni, így csak az áremelés nyújtana részmegoldást, de azt sem lehet olyan iramban és mértékben bevezetni, ahogy körülöttünk minden más drágul.

Egy másik, valós életből hozott példa, Kiss Nikolett, ahol a következő megoldás született. A főtevékenységi körét árazási és egyéb gazdasági tényezők miatt egyelőre szünetelteti úgy, hogy keresett egy olyan 8 órás munkát, ahol hasonló munkakörben tud tevékenykedni. A vállalkozás egyéb tevékenységei megmaradnak, és mivel számláz cégnek, így az általányadózásra váltva KATA-ról szinte 0 költséggel megy tovább 2 millióig a szolgáltatása.

Bíró Dávid Nature Feature EC üzemeltetője 2020-ban vállalkozóvá válási pályázaton vett részt, ahol 4,5 millió forint támogatási összeget nyert el. Kozmetikai termékek gyártásával foglalkozik. Ő és mindenki más a Kata adónemet választotta, mert a pályázatba a legtöbb pénzt ezzel tudták megspórolni. Figyelembe véve, hogy az alapanyagköltségeket nem tudta elköltségelni, amit a Kata adónemből megspórolt, vissza tudta forgatni a cégbe.

Tény, hogy a járulékfizetési kötelezettségei megtöbbszöröződnek, melynek díját ki tudja valahogy fizetni, de mindez a fejlesztés rovására fog menni. A kérdés viszont inkább az, mi lesz a többiekkel, akik nem.

A legnagyobb probléma, hogy év közben, pár nap alatt hoznak egy törvényt, ez pedig így nonszensz, hogy nem hagytak kellő időt az átállásra, mindezt nyár közepén, amikor nyaralni vannak az emberek. A másik gond, hogy lehetetlen könyvelőt találni, mert akinek elmondja, hogy Katából szeretne Kivás lenni, rögtön nem vállalja, mert nincs ideje. Amikor kiadták a törvényt úgy volt, hogy könyvvizsgálat is kell az új adónem megnyitásához, majd utána mégsem kell, de valójában szükséges, mert elő kell vizsgálni, hogy mi van a cégbe beszámlázva.

A Kata elkaszálása ellen számos szakmai szervezet szót emelt és követelte a törvény visszavonását, módosítását, sávos adófizetési és egyéb változtatási lehetőségeit. A kormányzat igencsak hajthatatlannak tűnik és állítása szerint végre visszatér a Kata abba a mederbe, melybe eredetileg kidolgozták. Az más kérdés, hogy pont a kormány volt az, aki 10 év alatt nem emelte a díjtételeket és hagyta, boldog-boldogtalan ezt a kedvező adóformát válassza.

Végül a nagy nyomás hatására, dobtak egy csontot rágódni az Ekho törvény módosításával, ami egy bizonyos rétegnek segítséget jelent a Kata-ból való kiszorulásra, mégis kedvezőbb lenne, ha az átalányadózásban a 40%-os költségarány alá eső vállalkozásoknak emelnék meg az SZJA mentes összeget 2 millióról, vagy kibővítenék a 80%-os tevékénységet folytatók körét, így pedig máris magasabb lenne az adómentes rész. Lenne itt még megoldás, amivel a kecske is jól lakik, meg a káposzta is megmarad, de ahhoz hallgatni kellene a szakmai szervezetekre.

azonban kétséges bármilyen szintű megoldás a helyzetre, de ha mégis, akkor a Kata-sok vagy megszüntették vállalkozásaikat, vagy már áttértek más vállalkozási formára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

kata

egyéni vállalkozások

gazdaság

adózási forma