Bezárhatják a pécsi egyetemet? Tízmilliárd forint pluszt is jelenthet a rezsi emelkedése

24.hu   
  Megosztom
Bezárhatják a pécsi egyetemet? Tízmilliárd forint pluszt is jelenthet a rezsi emelkedése

A legrosszabb esetben akár 10 milliárd forint nem tervezett kiadást jelenthet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) számára az energiaárak emelkedése, tudta meg a 24.hu Miseta Attilától, az intézmény rektorától.

Az egy évvel ezelőtt alapítványi egyetemmé váló, több mint 100 milliárdból gazdálkodó, 20 ezer hallgatót oktató PTE az átalakulást követően jelentős plusz forrásokhoz jutott, a gáz- és főleg az áram árának drasztikus növekedése azonban ezt a kedvező helyzetet alaposan átírja, írja a 24.hu. A rektor hangsúlyozta, hogy az említett kiadási növekmény korántsem biztos, hisz naponta változik az energiaár-prognózis.

A kancellária üzemeltetési és beszerzési igazgatója, Zalayné Cseresznyés Tímea szerint egyelőre még senki sem lát tisztán az energiakiadások dolgában, s a kancellária több megoldási javaslaton is dolgozik, és fontos tárgyalásokat folytat.

Sem az oktatásban, sem pedig a tudományos, kutatási és gyógyítási tevékenységekben nem jelenthet fennakadást a fenntartási költségek változása.

A levélből az is kiderült, hogy a PTE működési és dologi kiadásainak összege eddig 42 milliárd forint volt, ebből a gáz 1 százalékot, a villamosenergia 2,5 százalékot jelentett. A 2022-es működési kiadásokból viszont a gáz elvisz 2,5, az áram pedig 10 százalékot. Ez alapján kiszámolható, hogy

Miseta szerint az egyetem nem készül a hibrid oktatásra jelenleg, elég lesz akkor az online oktatást „bevetni”, ha megint súlyos járvány fenyegeti az országot.

Eddig csak egy épület bezárása vagy részleges lezárása került szóba, ez a PTE szekszárdi karának a kollégiuma. Abban a kihasználtság 50 százalék alatt van, így elképzelhető, hogy a gázfűtésű épület egy részét használják csak, vagy bezárják az egész diákszállót, s az oda felvett hallgatóknak inkább albérlet-támogatást adnak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pécsi egyetem

rezsiköltség

rezsiárak

gázárak

pte