Friss adatok láttak napvilágot: meglepő, ami most a hazai munkaerőpiacon zajlik

HelloVidék   
  Megosztom
Friss adatok láttak napvilágot: meglepő, ami most a hazai munkaerőpiacon zajlik

Ha csak pár százalékkal is, de emelkedett a munkanélküliek száma júliusban: Magyarországon az elmúlt hónapban 173 ezer embernek nem volt munkája, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalék lett.

A május-júliusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma még 160 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalékos volt, ehhez képest júliusban 173 ezer embernek nem volt munkája, és a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék lett - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. május–júliusban az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 52 ezer fővel nagyobb, 4 millió 699 ezer fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 57 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 6 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 11 ezerrel csökkent.

A 15–64 évesek közül 4 millió 589 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,4% volt. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma – 14 ezer fős növekedéssel – 2 millió 438 ezer főt ért el, foglalkoztatási rátájuk 0,8 százalékponttal, 79,0%-ra nőtt. A nők esetében a foglalkoztatottak létszáma 27 ezerrel, 2 millió 151 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 1,3 százalékponttal, 69,7%-ra emelkedett.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A fiatalok (15–24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 267 ezer fő volt, foglalkoztatási rátájuk nem változott, 27,2% volt. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 1,1 százalékponttal, 88,4%-ra, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 2,1 százalékponttal, 65,0%-ra emelkedett a KSH adatai szerint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ksh

adatok

statisztika

statisztikai adatok

munkanélküliség

foglalkoztatottság

munkanélküliségi mutatók