Ennyire rossz a helyzet ezen a vidéken: két iskola is zárva marad szeptemberben

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyire rossz a helyzet ezen a vidéken: két iskola is zárva marad szeptemberben

Több iskola is zárva marad a nyár végén Somogyban. A kisbárapáti és a kálmáncsai intézmény sem nyit ki szeptember elsején, mindkét helyen megszűnt az oktatás. A kis létszámú iskolák diákjai a szomszédos településeken folytatják tanulmányaikat. A szülők egy része nem örül a fejleményeknek, írja a megyei napilap.

Évtizedek óta működött a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Kisbárapátiban. Az intézmény a környék egyik legfelszereltebb oktatási intézményének számított harminc évvel ezelőtt. Még külön tornaterem is tartozott az iskolaépülethez, kiemelkedve ezzel a többi település közül. Akkoriban még csaknem 100 gyerek járt az iskolába, az utóbbi években azonban már egyre kevesebb. Az elmúlt tanévben mindösszesen kilenc kisdiák koptatta itt a padokat, írja a sonline.hu.

Az elmúlt tanévben már csak kilencen jártak az iskolába

Egyikük, Lufcsik Maja szeptemberben kezdi a negyedik osztályt. Édesanyja bízott abban, hogy az alsó tagozatot még helyben fejezi be gyermeke. Maja többi társával együtt az andocsi Szent Ferenc-általános iskolában tanul tovább az ősztől.

Lufcsik Lénártné, Maja édesanyja elmondta, nem örül annak, hogy megszűnik az iskola. Nagyobb biztonságban érezné gyermekét, ha helyben maradhatna. – Sajnos nem jó a közlekedés a két település között – vette át a szót egy másik szülő, Asprián Éva. – Reggel megy egy busz a faluból, és csak délután jön a következő. Ha valaki el akar menni előbb a gyermekért, de nincsen jogosítványa, akkor nem tudja megoldani sehogy sem – tette hozzá Asprián Éva.

Keszegné Csordás Krisztina, Kisbárapáti polgármestere elmondta, hogy a pedagógushiányra és a kevés diákra hivatkozva döntött úgy a tankerület, hogy szünetelteti az oktatást a faluban.

Tavaly is ugyanebben a cipőben jártunk, és majdnem bezárt az iskola, de akkor sikerült megmentenünk az intézményt még egy évre. Akkor találtunk tanárt, aki vállalta, hogy oktat az iskolánkban, az idén azonban sikertelen volt a próbálkozásunk. Viszont, ha találtunk volna tanárt a 2022–2023-as tanévre, akkor sem biztos, hogy megmenthettük volna az iskolát. Több szülő ugyanis úgy gondolta, hogy gyermekének jobb helye lesz az andocsi iskolában, ezért a nyár közepén már átíratták őket oda

- hangsúlyozta a polgármester.

Falubusz viszi a kálmáncsai diákokat

Váratlanul érte az iskolaváltás híre a kálmáncsai családokat is. Szeptembertől nem a helyi iskolába mennek a gyerekek. A szülőket szerdán tájékoztatták arról, hogy a következő tanévtől másik iskolába kell járatniuk gyermeküket. Czinke János, Homokszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy tizenöt fiatal járt a kálmáncsai iskolába. A gyerekek többsége várhatóan a homokszentgyörgyi iskolában folytatja tanulmányait. A diákokat falubusszal szállítják majd a két település között.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

somogy megye

iskolák

diákok

oktatás

kisbárapáti

kálmáncsai