Ezek a legkeresettebb hiányszakmák: kezdőként is 650 ezres fizetést szakíthatsz

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezek a legkeresettebb hiányszakmák: kezdőként is 650 ezres fizetést szakíthatsz

Lassan egy hónapja jelentek meg a felvételi ponthatárok, és nemsokára itt az egyetemi, főiskolai beiratkozás ideje. Idén a legtöbb hallgatót gazdálkodási- és menedzsment szakképzésre vették fel, de népszerű volt még a pszichológia, az informatikai szakok, és a nemzetközi tnaulmányok is. Most annak jártunk utána, milyen pozíciót tölthetnek be azok, akik ilyen diplomát szereznek, illetve most milyen kezdő bérekre lehet számítani a munkaerőhiány és a bőven 10% feletti infláció mellett.

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy kijöttek a felsőoktatási ponthatárok: 2022-ben a legtöbb hallgatót gazdálkodási és menedzsment szakra vették fel, de ott volt a top 10-ben az ápolás és betegellátás, a mérnökinformatikus képzés, valamint a pszichológia és a programtervező informatikus is. Korábban már megnéztük, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján milyen átlagos kezdőfizetésekkel számolhatnak azok a diplomások, azonban nem minden a bér, írja a Pénzcentrum.

Ahhoz, hogy valaki jó kezdőfizetést kapjon, munkát is kell találnia. Ugyan jelenleg itthon feszített munkaerőpiaccal számolhatunk, vagyis magas foglalkoztatottság mellett van munkaerőhiány, azonban magától értetődően nem minden területre keresnek ugyanannyi embert.

Munkáltatói igények

A gazdasági és menedzsment képzésre idén majdnem 3 700 jelentkezőt vettek fel. Első hallásra viszont nem biztos, hogy az embernek azonnal eszébe jut, milyen pozíciót tölthet be valaki ilyen szakképzettséggel. Hamrák Viktor, a Trenkwalder Magyarország munkaerő-piaci szakértője elmondta, hogy szerinte nincs hiány ilyen szakemberekből, inkább azt látja a frissdiplomások problémájának, hogy ők sem biztosak abban, hol tudnak elhelyezkedni.

A gazdálkodási- és menedzsment szak alapvetően mindig is népszerű volt. Egy elég általános képzés, sok hasznos tudással, de semmiből nem ad komoly specializációt. Ennek ellenére alapvetően jól el lehet helyezkedni vele, SSC-kben kezdő pozíciókra általában alkalmas képesítés, de sok pénzintézet is felveszi ezeket a jelölteket. HR területen is el tudnak helyezkedni, illetve aki önszorgalomból a képzés mellett megtanul mondjuk elemző programokat használni, akkor egy kifejezetten piacképes tudást tud szerezni

mondta el Hamrák Viktor, a Trenkwalder Magyarország szakértője a Pénzcentrumnak a gazdálkodási- és menedzsment szakon végzett diplomások munkaerőpiaci lehetőségeiről. Szerinte aki ilyen szakot választ magának, az már az egyetemi, főiskolai évek alatt is tud specializálódni, és ezzel növelni az esélyeit a sikeres elhelyezkedésre: előnyt élveznek azok, akik amellett, hogy alapos tudást szereztek a hallgatói éveik alatt, már rendelkeznek a szakmájukba vágó tapasztalattal is, amire rendszerint az egyetemi éveik alatt végzett gyakornoki, vagy szakmájukba vágó diákmunka során tehetnek szert.

A legnépszerűbb képzések között volt a nemzetközi gazdálkodás, akik itt végeznek többek között pénzügyi vagy marketing asszisztensként dolgozhatnak, de például ilyen pozíciót tölthet be az is, aki kereskedelem és marketing diplomát szerzet. A szintén a top 10 felsőoktatási képzés közé tartozó pszichológia esetében a frissdiplomások nem csak pszichológusként dolgozhatnak, de a profession.hu adatai szerint ilyen képzettséggel elhelytelenkednek HR-generalistaként vagy területi képviselő munkakörben is.

Hiányszakmák

Ugyan munkaerőhiány van itthon, ez közel sem kiegyenlített, ha a különböző területeket nézzük. Továbbra is egyértelműen az informatika a legnagyobb hiányszakma, különösen fejlesztőkre lenne szükség, azonban ma már szinte minden szektor és szakmacsoport munkaerőhiánnyal küzd.

Úgy gondolom, hogy egy erős IT-s, mérnöki, vagy gazdasági végzettséggel kifejezetten jók lesznek a jövőben is az elhelyezkedési esélyek, de a nagyon népszerű marketinges, HR-es, turizmusos szakok ugyanúgy nem lesznek a legkelendőbbek. Nem csak az IT, de az ehhez tartozó alkalmazott matematika, és egyéb, mély elemzési képzések is egyre fontosabbá válnak

- mondta ezzel kapcsolatban Hamrák Viktor a Pénzcentrumnak. Bodor Fruzsina, a Prohuman munkaerő közvetítés üzletágának helyettes vezetője szerint ezen kívül a műszaki, ipari, gyártó területeken van a legnagyobb igény. Ezeken a területeken felsőfokú, de akár középfokú végzettséggel is jól lehet ma elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Azonban nem csak a hiányszakmákban beszélhetünk arról, hogy betöltetlen pozíciók vannak:

Mind a fehér-, mind a kékgallérosok körében munkaerőhiányról számolhatunk be. Ez a munkaerőhiány az elmúlt 5 éve már fent áll, illetve ez idő alatt kicsúcsosodott. Mára a szabad bölcsészen kívül minden hiányszakma

- emelte ki lapunknak Csizmadia Gábor, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) elnöke. Ez a hiány ráadásul rosszabbodni fog a jövőben: az orvosoknál, illetve a tanároknál és óvodapedagógusoknál már most is nagyon sok a betöltetlen hely. Az utóbbiak ráadásul egyáltalán nem tartoznak a 10 legnépszerűbb felsőoktatási képzés közé, így a jövőben az idősödő háziorvosok és tanárok helye is tartósan megüresedett, ez pedig társadalmilag komoly problémát jelenthet.

Melyik diplomával lehet a legjobban keresni?

A munkaerőhiány és az idei általános béremelések hatásaként értelmezhetjük, hogy jelentősen növekedtek a kezdőbérek is. Ezen kívül idén januártól a 25 év alattiak adókedvezménye is emelte sok frissdiplomás fizetését. Elmondhatjuk, hogy továbbra is a mérnökök és az IT-szakemberek a legkeresettebbek, de a többi frissdiplomásnak sincsenek rossz kilátásai a fizetéseket illetően:

Idén országosan a pályakezdők bére 30%-kal növekedett, egy évvel ezelőttihez képest. Átlagosan 400 ezer-425 ezer forint között keresnek a diplomás pályakezdők. Az IT végzettségűek esetén akár a 650 ezer forintot is kereshetnek kezdő bérként

- nyilatkozta Csizmadia Gábor, az MMOSZ elnöke a Pénzcentrumnak a frissplomás kezdőbérekkel kapcsolatban. Persze az sem mindegy, hol szerzi valaki a diplomáját: egy tavalyi kutatás szerint a Corvinuson szerzett gazdasági diplomával kb.egy hónap alatt el lehet helyezkedni, tette hozzá a szakértő.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

egyetem

főiskola

felvételi

hiányszakmák

it

it szakma