Még mindig van feljebb: tovább drágulnak az albérletek, bár a tempó csökkenhet

HelloVidék   
  Megosztom
Még mindig van feljebb: tovább drágulnak az albérletek, bár a tempó csökkenhet

Bár éves szinten még mindig erőteljes és gyorsuló drágulás látható az országos albérletpiacon, havi szinten már a lassulás jelei láthatóak - áll a KSH-ingatlan.com legújabb - júliusi változásokat bemutató - lakbérindexéhez készült elemzésben, amelyből kiderülnek az kínálati piacra augusztus végén átlagos bérleti díjak.

  • Sorrendben harmadik hónap volt a július, amikor az országos lakbérek több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Pontosan 23 százalékkal voltak magasabbak, a fővárosban pedig 25 százalékkal emelkedtek.
  • Ugyanakkor havi szinten az országos bérleti díjak 2,3 százalékkal nőttek, Budapesten pedig 3 százalékkal, mindkettő elmarad a júniusi 3,8 és 4 százalékos mutatótól.
  • A legnagyobb egyetemvárosok közül Győrt és Veszprémet 150 ezer forintos havi átlagos bérleti díj jellemzi. Debrecenben 136 ezer, Szegeden 130 ezer és Pécsen 120 ezer forintért lehet átlagosan lakást bérelni. Miskolcon átlagosan 100 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.

Lassulni látszik a tempós drágulás

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint országosan közel 23 százalékkal, a fővárosban pedig majdnem 25 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak, mint egy évvel korábban.

A koronavírus-járvány negatív hatásait már 2021 februárjában maga mögött hagyta az albérletpiac, azóta lényegében folyamatos volt a drágulás. Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “Júliusban az előző hónaphoz képest országos átlagban 2,3 százalékkal, Budapesten pedig 3 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ez pedig lassulást jelent a júniusi, havi szinten mért 3,8 és 4 százalékos növekedéshez képest. Az augusztusban látott kínálatbővülés azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat”.

ingatlan.com
ingatlan.com

Mennyiért kínálják az albérleteket a fővárosban és a megyeszékhelyeken?

Az ingatlan.com elemzése összegyűjtötte, hogy augusztusban mennyiért kínálták a bérlőknek a kiadó lakóingatlanokat a tulajdonosok. A budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb került a XXI., ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, a több városrészben viszont 4-64 százalékos volt az emelkedés. A részletes fővárosi adatokból látszik az is, hogy a 195 ezer forintos átlag feletti összeg jellemezte az az V., a II., a XII., a VI., az I., a III., a XI., a XIII. és a XXII. kerületet.

ingatlan.com
ingatlan.com

Bár a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz éves szinten.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bérleti díjak

albérletek

albérleti díj

ingatlanok

albérleti árak