Kiderült, ezekben az ágazatokban a legveszélyesebb dolgozni: a tiéd köztük van?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, ezekben az ágazatokban a legveszélyesebb dolgozni: a tiéd köztük van?

Oroszlánidomár, űrhajós, tűzoltó vagy katona – ezek jutnak az ember eszébe, mikor veszélyes szakmákról hall. Pedig a valóságban ennél jóval hétköznapibb munkák hordozzák a legtöbb veszélyt a munkavállalókra nézve. Az elmúlt évek statisztikáit számításba véve munkavédelmi szempontból az építőipart, a mezőgazdaságot, állattenyésztést, a raktározás-szállítmányozást és meglepő módon az egészségügyi ágazatot nevezte meg a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a veszélyességi Top 5 lista összeállításakor.

Az ötösből az építőipar áll az élen, ebben a szektorban következett be a legtöbb halálos, vagy súlyos sérüléssel járó munkabaleset az elmúlt években. A mezőgazdaságban és állattartásban a gépekkel való munka és a rendkívüli fizikai megterhelés vezet legtöbbször a balesethez, de az állatok maguk is sokszor a baj forrását jelentik. Az egészségügyben dolgozókra is sok veszély leselkedik – a balesetveszély mellett az egészségkárosító kockázatok is jelentősek. A szállítmányozásban és raktározásban pedig az anyagok mozgatása, a nem megfelelő módon használt munkaeszközök, gépek jelentik a legnagyobb veszélyt.

A legjobb módszert a védekezésre a megelőzés jelenti. Általánosságban a megfelelő szakképzettségűek alkalmazása, a rendszeres munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok, a munkavédelmi oktatás és a rendszeres ellenőrzés jelenti a legjobb garanciát, illetve ha a munkáltató biztosítja a biztonságos munkavégzés feltételeit – mondja a Minisztérium, amely jelenleg a biztonságos munkavégzésről szóló kampányt is folytat „Legyen oké a munka” címmel annak érdekében, hogy felhívja mind a munkavállalók, mind a munkáltatók figyelmét a munkabiztonsággal kapcsolatos szabályokra és előírásokra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veszélyes munka

veszélyes állások

munka

állás

szakma

veszélyes szakma